ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/04/2017 13:57 EEST | Updated 07/04/2017 14:00 EEST

Κυβερνητικές πηγές: Επετεύχθη ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων - αντιμέτρων για το 2019 και το 2020

Alkis Konstantinidis / Reuters
Greek Prime Minister Alexis Tsipras looks on during a session for the Prime Minister's Question Time, regarding the results of the latest Eurogroup, at the parliament in Athens, Greece, February 24, 2017. REUTERS/Alkis Konstantinidis

Και τα εργασιακά και το μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα κέρδισε η Ελλάδα με τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση στο Eurogroup, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι

1) Επετεύχθη ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων και των αντίμετρων για το 2019 και το 2020. Είναι αυτό που είχε πει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα». Στην τελική συμφωνία θα περιλαμβάνεται πακέτο θετικό μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ που θα αφορούν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους καθώς και σειρά αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εισοδήματος.

2) Εργασιακά: συμφωνήθηκε η επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, τόσο με την αρχή της επεκτασιμότητας όσο και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Επίσης δεν θα υπάρξει δυνατότητα για λοκάουτ (απεργία των εργοδοτών), ούτε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι στην επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup συνέβαλαν

-τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016

-οι επαφές και οι τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους ηγέτες της Ε.Ε., ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών και του ΔΝΤ. Μέσα από αυτές διαμορφώθηκε το κοινό έδαφος για την τελική λύση.