Οι επόμενες ημέρες μετά την καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup. Τα «αγκάθια» της κυβέρνησης. Τι χάνουμε τι κερδίζουμε

Οι επόμενες ημέρες μετά την καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup. Τα «αγκάθια» της κυβέρνησης. Τι χάνουμε τι κερδίζουμε
SOOC

Η κυβέρνηση και οι θεσμοί κατέληξαν στο Eurogroup της Παρασκευής στη Βαλέτα της Μάλτας σε μια καταρχήν συμφωνία σχετικά με τους βασικούς πυλώνες του μείγματος πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα το 2018 και μετά, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με τον υπουργό Οικονομικών ωστόσο, τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, να παραδέχεται πως στη συμφωνία υπάρχουν μέτρα που δεν ικανοποιούν τον λαό.

Ειδικότερα, o κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η επί της αρχής συμφωνία βασίζεται στη στρατηγική που χαράχτηκε στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, ότι δηλαδή παράλληλα με τα περιοριστικά μέτρα, θα νομοθετηθούν θετικά μέτρα που θα ανακουφίσουν την ελληνική οικονομία. Ωστόσο τόνισε ότι η καταρχήν συμφωνία είναι το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού που όπως όλοι οι συμβιβασμοί περιλαμβάνει στοιχεία που δεν ικανοποιούν και άλλα που ικανοποιούν την ελληνική πλευρά και ειδικότερα τον ελληνικό λαό.

Όπως και να έχει η κυβέρνηση περιμένει την επιστροφή των θεσμών από τη Μεγάλη Δευτέρα και πρέπει άμεσα να νομοθετηθούν και να ψηφιστούν μέτρα και αντίμετρα, που είναι και προαπαιτούμενα προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης, πιθανότατα στο επόμενο Eurogroup, στις 22 Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι το πολυνομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί αμέσως μετά το Πάσχα.

Όμως πριν από τη Βουλή, υπάρχει μια «στάση» που αναπόφευκτα θα γίνει και σε αυτή ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Αυτό θα γίνει το πρωί της Κυριακής 9 Απριλίου όπου ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο άγνωστη είναι προς το παρόν η στάση που θα κρατήσει η ομάδα των 53 της οποίας, σύμφωνα με το NEWS 247, τα στελέχη θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη προκειμένου να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθηθούν στη συνεδρίαση της Κυριακής.

Η ίδια πηγή, αναφέρει ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει την Κυριακή να δώσει το στίγμα των προθέσεών του και να τονίσει τη θετική εξέλιξη της επιστροφής των θεσμών, της συμφωνίας που πέτυχε ο κ. Τσακαλώτος και τη σημασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα κέρδισε και τα εργασιακά και το μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι

1) Επετεύχθη ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων και των αντίμετρων για το 2019 και το 2020. Είναι αυτό που είχε πει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα». Στην τελική συμφωνία θα περιλαμβάνεται πακέτο θετικό μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ που θα αφορούν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους καθώς και σειρά αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εισοδήματος. Έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι η μείωση του αφορολόγητου περνά στο 2020.

2) Εργασιακά: συμφωνήθηκε η επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, τόσο με την αρχή της επεκτασιμότητας όσο και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Επίσης δεν θα υπάρξει δυνατότητα για λοκάουτ (απεργία των εργοδοτών), ούτε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Όμως υπάρχουν και τα αρνητικά, για παράδειγμα όπως αναφέρουν Τα Νέα Σαβββατοκύριακο, οι συνταξιούχοι θα χάσουν 1,8 δισ. ευρώ από τις τσέπες τους το 2019 και επιπρόσθετα το 2020 χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και αγρότες θα δουν το αφορολόγητο όριο να υποχωρεί στη ζώνη των 5.600-5.900 ευρώ, αφαιρώντας επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ από το διαθέσιμο εισόδημά τους. Αλλά, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, εάν διαπιστωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018 ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν επιτυγχάνονται (ήδη το ΔΝΤ έχει ενστάσεις), τότε και η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα πέσει στις πλάτες των Ελλήνων το 2019.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 θα υπάρξει μια έκθεση αξιολόγησης για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας μετά το 2018. Σε αυτή τη βάση θα αποφασιστεί αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός ή εκτός στόχων και αν θα χρειαστεί τα μέτρα του 2020 να μεταφερθούν το 2019. Ο υπουργός προσέθεσε, πάντως, ότι μετά τη λήξη του προγράμματος η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που θα έχει βγει από το Μνημόνιο, χωρίς επιτήρηση, όπως ακριβώς συμβαίνει με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Σχετικά με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ο Ευ. Τσακαλώτος παρέπεμψε στη σχετική απάντηση του Ντάισελμπλουμ. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή προέχει να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για τους μεσοπρόθεσμους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων που αποτελούν την «άλλη μεριά του νομίσματος» για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Δημοφιλή