ΔΙΕΘΝΕΣ
10/04/2017 13:55 EEST | Updated 10/04/2017 13:55 EEST

Ξεκίνησε επισήμως η προεκλογική εκστρατεία για τις γαλλικές εκλογές της 23ης Απριλίου

FREDERICK FLORIN via Getty Images
People walk past campaign posters of candidates for the French presidential election on April 10, 2017 in Strasbourg, eastern France.The first round of the French presidential election will take place on April 23. / AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN (Photo credit should read FREDERICK FLORIN/AFP/Getty Images)

Η προεκλογική περίοδος για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ξεκίνησε επισήμως σήμερα για τους 11 υποψηφίους, με φόντο το άνευ προηγουμένου υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων και ενώ απομένουν μόλις 13 ημέρες για τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου.

Στο διάστημα που απομένει, μέχρι τα μεσάνυχτα της 21ης Απριλίου, τα μέσα ενημέρωσης υποχρεούνται να δίνουν τον ίδιο χρόνο προβολής σε όλους τους υποψηφίους. Θα ξεκινήσει επίσης η μετάδοση των προεκλογικών σποτ από τα δημόσια ραδιόφωνα και τα τηλεοπτικά κανάλια. Ο πρώτος γύρος είναι προγραμματισμένος για τις 23 του μηνός.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο φιλοευρωπαίος, ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν προηγούνται με ποσοστό περίπου 23% έκαστος και είναι πιθανόν ότι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.

Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, που όταν ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία βρισκόταν μόλις στην πέμπτη θέση στην πρόθεση ψήφου, πλέον έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του, σχεδόν στο 19% και δίνει μάχη για την τρίτη θέση με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Φρανσουά Φιγιόν. Ο τελευταίος έχει υποχωρήσει στις δημοσκοπήσεις μετά τις αποκαλύψεις για την αργομισθία της συζύγου και των παιδιών του.

Για πρώτη φορά ωστόσο, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, ο αριθμός των αναποφάσιστων και εκείνων που δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουρο αν θα πάνε καν να ψηφίσουν εμφανίζεται πολύ υψηλός: ένας στους τρεις Γάλλους δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιον υποψήφιο θα ψηφίσει ή είναι πιθανό να αλλάξει γνώμη.

Το γεγονός αυτό περιπλέκει τη δουλειά των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων που έχουν μπει στο στόχαστρο μετά την αδυναμία τους να προβλέψουν τόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit στη Βρετανία όσο και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.