ΔΙΕΘΝΕΣ
13/04/2017 09:12 EEST | Updated 13/04/2017 09:12 EEST

Κόλαφος η απόφαση του ΕΔΑΔ για την πολύνεκρη ρωσική επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων στο Μπεσλάν το 2004

Anton Podgaiko via Getty Images
BESLAN, RUSSIA - SEPTEMBER 3, 2016: Portraits of victims of the 2004 Beslan school siege during a memorial event. Anton Podgaiko/TASS (Photo by Anton Podgaiko\TASS via Getty Images)

Η Ρωσία επέδειξε «σοβαρές αδυναμίες» στη διαχείριση της απελευθέρωσης ομήρων στο Μπεσλάν το 2004 -που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους- αποφάνθηκε την Τετάρτη (χθες) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), καταδικάζοντας τη Μόσχα στην καταβολή 3 εκατομμυρίων ευρώ στους ενάγοντες.

Οι αρχές απέτυχαν να εμποδίσουν αυτή τη σύλληψη ομήρων σε ένα σχολείο της Βόρειας Οσετίας από μια ομάδα φιλοτσετσένων ανταρτών, επέδειξαν «σοβαρές αδυναμίες» στην «προετοιμασία και στον έλεγχο της επιχείρησης ασφαλείας», και έκαναν δυσανάλογη χρήση βίας κατά την επίθεση, έκρινε το ΕΔΑΔ. Στο Δικαστήριο είχαν προσφύγει 409 ρώσοι πολίτες, ορισμένοι από τους οποίους είχαν συλληφθεί όμηροι και/ή είχαν τραυματιστεί, ενώ άλλοι είναι μέλη των οικογενειών των θυμάτων. Τότε οι Τσετσένοι είχαν κρατήσει περίπου 1.000 άτομα, κυρίως παιδιά, ομήρους. Τότε ένοπλοι άνδρες και γυναίκες ζωσμένοι με εκρηκτικά εισέβαλαν στο σχολείο και άρχισαν να πυροβολούν διακόπτοντας την τελετή λήξης της σχολικής χρονιάς. Οι όμηροι οδηγήθηκαν στις αθλητικές εγκαταστάσεις του σχολικού συγκροτήματος όπου είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά. Οι δράστες ζητούσαν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Τσετσενία. Η ομηρεία έληξε έπειτα από τρεις ημέρες με δύο εκρήξεις και σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών. Αρκετοί διασωθέντες περιέγραψαν την ρωσική επιχείρηση ως χαοτική, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν υπερβολική χρήση βίας και χρησιμοποίησαν βαρύ οπλισμό. Σημειώνεται ότι μόνο ένας από τους δράστες συνελήφθη ζωντανός και δικάστηκε.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

«Δεν μπορούμε να είμαστε σύμφωνοι με μια τέτοια διατύπωση (...) Για μια χώρα που δέχθηκε επίθεση, οι διατυπώσεις αυτές είναι εντελώς απαράδεκτες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Sputnik, BBC

Sponsored Post