ΔΙΕΘΝΕΣ
13/04/2017 10:49 EEST | Updated 13/04/2017 10:49 EEST

Λαβρόφ: Ρώσοι και δυτικοί εμπειρογνώμονες πρέπει εξετάσουν την επίθεση με χημικά στη Συρία

ALEXANDER NEMENOV via Getty Images
Russian Foreign Minister Sergei Lavrov speaks during a joint press conference with US Secretary of State after their talks in Moscow on April 12, 2017.Russian President Vladimir Putin on Wednesday met US Secretary of State Rex Tillerson after complaining of worsening ties with Donald Trump's administration as the two sides spar over Syria. Putin received Tillerson at the Kremlin along with Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov after the top diplomats held several hours of talks dominated by the fallout of an alleged chemical attack in Syria. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV (Photo credit should read ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

Ρώσοι και δυτικοί ειδικοί πρέπει να συμμετάσχουν σε μια ομάδα που θα διερευνήσει την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως εξήγησε «αρκετά πειστικά» χθες Τετάρτη στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον τους λόγους για τους οποίους μια ειδική ανεξάρτητη έρευνα του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ πρέπει να διενεργηθεί για την επίθεση.

«Όμως, λαμβονομένης υπόψη της τεράστιας, με στοιχεία έντονης αντιπαράθεσης, απήχησης που περιβάλλει αυτό που συνέβη στη Συρία προσφερθήκαμε να συμπληρώσουμε αυτές τις δομές με επαγγελματίες επιθεωρητές σε αυτό το πεδίο, που θα κληθούν τόσο από δυτικές χώρες όσο και από τη Ρωσία και από περιφερειακές χώρες», είπε ο Λαβρόφ. Πρόσθεσε πως «μου φάνηκε πως ο Τίλερσον αντέδρασε θετικά σε αυτή την ιδέα».

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη πως η απροθυμία των δυτικών χωρών να στείλουν ειδικούς στο σημείο όπου φέρεται να πραγματοποιήθηκε η επίθεση βασίζεται σε «δικαιολογίες» για δήθεν κινδύνους.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως συνάδελφοί του από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία «δεν δίνουν προσοχή στο γεγονός ότι πρέπει να επισκεφθούν όχι μόνο την αεροπορική βάση την οποία υποπτεύονται ως τον τόπο όπου φορτώθηκαν χημικά όπλα σε αεροπλάνα, αλλά επίσης και τον τόπο όπου επλήγησαν αυτά τα όπλα».

«Είπαν “δεν ξέρουμε ποιος ελέγχει αυτή την περιοχή, δεν είναι ασφαλές να στείλουμε εκεί επιθεωρητές”. Όλ' αυτά είναι δικαιολογίες», τόνισε.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη πως η Ρωσία ανησυχεί για τις προσπάθειες των εταίρων της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφύγουν μια έντιμη διερεύνηση της επίθεσης.

«Ανησυχούμε πολύ για τις προσπάθειες των ξένων εταίρων μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφύγουν με οποιονδήποτε τρόπο μια έντιμη διερεύνηση αυτού του επεισοδίου», είπε ο Λαβρόφ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post