ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/04/2017 08:23 EEST | Updated 13/04/2017 10:07 EEST

Τσίπρας στο Υπουργικό: Πολιτικά έχουμε το μομέντουμ, μπορούμε σε νέα εκλογική νίκη

SOOC

Έχουμε μια «συμφωνία που στο σύνολό της είναι υπερασπίσιμη», και μπορεί εντός του Απριλίου να υπάρχει συνολική συμφωνία και για την αξιολόγηση αλλά και για την απομείωση του δημνόσιου χρέους, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. Μάλιστα εκτίμησε ότι υπάρχει για τον ΣΥΡΙΖΑ μια «χρυσή ευκαιρία» μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και έδωσε το στίγμα της πολιτικής αντεπίθεσης της κυβέρνησης.

«Η ΝΔ», είπε ο Αλ. Τσίπρας, «βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Και εμείς έχουμε την πίεση από κοινωνία λόγω λιτότητας αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ. Αυτό το μομέντουμ πρέπει να αξιοποιήσουμε για να έχουμε αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας». «Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη. Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση. Αντεπίθεση, όμως, ουσίας και όχι επικοινωνιακή γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στο περιεχόμενο της αξιολόγησης υπενθύμισε τις αρχικές απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά και τόνισε ότι «το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του».

Σημειώνεται ότι οι αρχικές απαιτήσεις του ΔΝΤ ήταν

-4,5 δισ. ευρώ, επιπλέον, προσαρμογή. Απαίτηση που ήταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τον Δεκέμβριο 2015, από τη φάση της 1ης αξιολόγησης, δηλαδή, και επανήλθε το φθινόπωρο του 2016, κατά την εκκίνηση διαδικασιών της 2ης αξιολόγησης.

-Μη επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων.

-Αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων.

-Αναγνώριση δικαιώματος ανταπεργίας.

Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας λόγω των απαιτήσεων του ΔΝΤ «υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαδικασία, κάτι που αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». «Οι μόνοι που επέμειναν να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση ήταν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ευρωβουλευτές τους μάλιστα έφτασαν στο σημείο να καταγγείλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι στηρίζει αδικαιολόγητα την ελληνική κυβέρνηση», επεσήμανε.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση «απάντησε» στο ΔΝΤ με δύο τρόπους:

α) πολιτικοποίησε τη διαπραγμάτευση τόσο για το δημοσιονομικό όσο και κυρίως για τα εργασιακά.

β) δημιούργησε, «για πρώτη φορά, ίσως» είπε ο Αλ. Τσίπρας, στην Ευρώπη, ένα μέτωπο υπεράσπισης του κοινωνικού δικαιώματος. Μάλιστα θύμισε την Σύνοδο κορυφής της Ρώμης, την στήριξη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, από τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι

Στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας που είναι:

-Μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο εφόσον πιάσουμε το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που θεωρείται πάρα πολύ πιθανό αρκεί να δουλέψουμε σοβαρά (τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν εφόσον πιάσουμε το στόχο, το 2018).

-Συλλογικές διαπραγματεύσεις από Σεπτέμβρη του 2018.

-Όχι αύξηση ορίου των ομαδικών απολύσεων.

-Όχι ανταπεργία.

-ΔΕΗ: έμειναν εκτός συζήτησης τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο παρά τις ισχυρές πιέσεις.

-Όχι επιπλέον μέτρα για το 2018.

-Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης χωρίς περικοπές επιδομάτων που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των δανειστών.

-Εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Τα επόμενα βήματα είπε ο Αλ. Τσίπρας είναι

• 21 - 22 Απρίλη η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου και θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για χρέος –πιθανόν να γνωρίζουμε μετά τη σύνοδο που καταλήγουμε σε σχέση με το χρέος.

• Επιστροφή τεχνικών κλιμακίων για ολοκλήρωση συμφωνίας.

• Συνεδρίαση Eurogroup – Πιθανόν και έκτακτο στις αρχές Μάη για έγκριση συμφωνίας και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

• Ανοίγει δρόμος και δίνεται η πολιτική δυνατότητα στην ΕΚΤ να μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Ο πρωθυπουργός έδωσε τους άξονες πολιτικής την επόμενη περίοδο:

• Ανάπτυξη - ανάπτυξη - ανάπτυξη. Καμιά κωλυσιεργία και υπέρβαση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για να επιταχυνθούν τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ. Πρέπει να υπάρξει κατάλογος έργων που οφείλουν να προωθηθούν ώστε να έχουμε άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα (στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις υποδομές, στα δίκτυα, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή). Πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες και να υπερβαίνουμε τάχιστα όλα τα εμπόδια.

• Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα ΕΣΠΑ.

• Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

• Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας.

• Προστασία εργαζομένων – Να συνεχίσουμε την καλή δουλειά όσο μας επιτρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

• Να συνεχίσουμε την καλή δουλειά στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας. Ειδικά για την Παιδεία πρέπει το μέτρο σύγκρισης να είναι η επιτυχημένη έναρξη της σχολικής χρονιάς, 2016 - 2017. Να ανοίξουν, δηλαδή, τα σχολεία στην ώρα τους με εκπαιδευτικούς και βιβλία.

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε με ευθύνη της Αντιπροεδρίας, του Υπουργού Συντονισμού της ΓΓ Κυβέρνησης, και του ΓΓ Πρωθυπουργού πρέπει να υπάρξει εντός 15 ημερών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο (πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία) αλλά και για τις μεγάλες θεσμικές τομές:

• Σύνταγμα

• Τοπική Αυτοδιοίκηση

• Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση

• Πρωτοβάθμια Υγεία

ΝΔ: «Αποτυχημένη απολογία η εισήγηση Τσίπρα»

«Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι μια αποτυχημένη απολογία για την πολιτική του», τονίζει η ΝΔ και σημειώνει: «Ούτε μια λέξη για τη μείωση του αφορολόγητου, ούτε μια λέξη για την περικοπή των συντάξεων και του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, ούτε μια λέξη για τα σκληρά μέτρα που έχουν την υπογραφή του».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει επίσης ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε κατ' επανάληψη, στο παρελθόν, ότι δεν θα επιβάλει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα. «Με την ανικανότητα, τις ιδεοληψίες και τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση, οδήγησε τη χώρα στην ύφεση. Οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές, δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση», καταλήγει η Πειραιώς.