ΔΙΕΘΝΕΣ
17/04/2017 14:11 EEST | Updated 17/04/2017 14:11 EEST

Μυστηριώδης ρωγμή σε κολοσσιαίο παγετώνα της Γροιλανδίας προβληματίζει τους επιστήμονες

NASA/DMS/GARY HOFFMANΝ

Εναέρια ερευνητική αποστολή της NASA τράβηξε τις πρώτες φωτογραφίες από μια νέα και μυστηριώδη- όσον αφορά στα αίτιά της- ρωγμή στον γιγαντιαίο παγετώνα Petermann στη Γροιλανδία την Παρασκευή.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post, η επιχείρηση IceBridge, πάνω από τη βορειοδυτική Γροιλανδία, τράβηξε τις φωτογραφίες σε συντεταγμένες που έδωσε ο Στεφ Λέρμιτε, καθηγητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Delft στην Ολλανδία, ο οποίος είχε εντοπίσει αρχικά τη ρωγμή εξετάζοντας δορυφορικές εικόνες.

Οι φωτογραφίες της NASA δείχνουν πως η νέα ρωγμή έχει ανοίξει κοντά στο κέντρο του επιπλέοντος παγετώνα – μια ασυνήθιστη τοποθεσία που προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε. Επιπλέον, δεν απέχει πολύ από ένα άλλο, πιο πλατύ και μακρύ ρήγμα, το οποίο επεκτείνεται αργά προς το κέντρο του παγετώνα από την ανατολική πλευρά του. Τα δύο ρήγματα είναι ξεκάθαρα ορατά σε εικόνες που τραβήχτηκαν από το αεροσκάφος.

Εάν οι δύο ρωγμές συναντηθούν, τότε θα προκύψει ένα ρήγμα το οποίο θα διαπερνά πάνω από τον μισό παγετώνα- κάτι που θα μπορούσε να τον κάνει να αποσπαστεί. Ωστόσο, η NASA εντόπισε και ένα άλλο χαρακτηριστικό στον πάγο, το οποίο χαρακτήρισε «medial flow line» (γραμμή μεσαίας ροής), που, όπως αναφέρθηκε, μπορεί να ασκήσει σταθεροποιητική επίδραση, εμποδίζοντας/ καθυστερώντας την επέκταση της νέας ρωγμής προς την παλιά.

Η συγκεκριμένη ρωγμή αναμένεται να διερευνηθεί ενδελεχώς από τους επιστήμονες, με σκοπό να βρεθούν τα αίτιά της και να εκτιμηθεί εάν πρόκειται για ένα φαινόμενο-προάγγελο νέων, μεγάλων αλλαγών στον παγετώνα Petermann.

Σημειώνεται ότι από μόνα τους τα παγόβουνα που αποσπώνται από τους πόλους, απομακρύνονται από αυτούς και λιώνουν δεν συμβάλλουν στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας, καθώς πρόκειται για όγκους που ήδη πλέον στον ωκεανό- σαν ένα παγάκι μέσα σε ένα ποτήρι. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του Mashable, λειτουργούν ως φράγματα για τις μάζες πάγου που βρίσκονται από πίσω τους, στην ξηρά: Εάν οι θαλάσσιοι παγετώνες εξαφανιστούν, τότε οι πάγοι αυτοί θα αρχίσουν να ξεφεύγουν στη θάλασσα, προσθέτοντας νέο νερό στη θάλασσα, με αποτέλεσμα την αύξηση της στάθμης της, πιθανότατα με δραματικά αποτελέσματα για τον ανθρώπινο πολιτισμό, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.