ΔΙΕΘΝΕΣ
18/04/2017 17:07 EEST | Updated 18/04/2017 17:46 EEST

Συνέντευξη Ερντογάν στο CNN: Οι νέες μεταρρυθμίσεις δεν με κάνουν δικτάτορα

Murad Sezer / Reuters
Turkish President Recep Tayyip Erdogan arrives at a news conference in Istanbul, Turkey April 16, 2017. Picture taken April 16, 2017. REUTERS/Murad Sezer

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ότι τα σχέδιά του να αναλάβει όλες τις νέες εξουσίες, δεν τον κάνουν δικτάτορα.

Σε μία αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε το CNN, o Eρντογάν είπε ότι το πακέτο της συνταγματικής αναθεώρησης, που ψηφίστηκε από μία περιορισμένη πλειοψηφία στο δημοψήφισμα της Κυριακής, δεν αφορά τον ίδιο.

«Είμαι θνητός, στα αλήθεια, θα μπορούσα να πεθάνω ανά πάσα στιγμή», δήλωσε στην Μπέκι Άντερσον από το προεδρικό του μέγαρο στην Άγκυρα, στην πρώτη του συνέντευξη που παραχωρεί μετά το δημοψήφισμα.

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι ψήφισαν την Κυριακή το πακέτο των 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θα μετατρέψουν το κοινοβουλευτικό σύστημα σε μία παντοδύναμη προεδρική δημοκρατία. Το σχέδιο που προτάθηκε από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) δίνει στον Ερντογάν σαρωτικές και κατά κύριο λόγο μη ελεγχόμενες δυνάμεις.

Ο Ερντογάν απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι νέες εξουσίες έχουν στόχο να κερδίσει ο ίδιος αντί να βελτιωθεί το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας. «Το σύστημα αντιπροσωπεύει μια αλλαγή, μια μεταμόρφωση στη δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας», ανέφερε.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Σύνταγμα, ο Ερντογάν θα είναι ικανός να καταργήσει τη θέση του πρωθυπουργού και να αναλάβει νέες διευρυμένες εξουσίες και να κυβερνά σε απόλυτο βαθμό. Οι νέες ρυθμίσεις του δίνουν τη δύναμη να διορίζει το νέο Υπουργικό Συμβούλιο και τους ανώτατους δικαστές. Η δύναμη του Κοινοβουλίου να ελέγχει εξονυχιστικά τη νομοθεσία έχει αναχαιτιστεί.

Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι βήμα προς τη δικτατορία

Ο Ερντογάν απέρριψε ταυτόχρονα τις κατηγορίες ότι το δημοψήφισμα είναι ένα βήμα προς τη δικτατορία. «Εκεί που υπάρχει δικτατορία δεν μπορείς να έχεις ένα προεδρικό σύστημα», δήλωσε.

«Εδώ υπάρχουν κάλπες… η δημοκρατία αντλεί δύναμη από το λαό. Είναι αυτό που λέμε η βούληση του λαού».

Παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη λήψη δραστικών μέτρων κατά των αντιφρονούντων, ο Ερντογάν κατάφερε να πείσει μόνο 51,4% των ψηφοφόρων να στηρίξει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Ερντογάν δεν έδειξε κανένα σημάδι συνδιαλλαγής, παρά την οριακή νίκη του . Επικαλούμενος μια αθλητική αναλογία, δήλωσε ότι η νίκη είναι νίκη. «Δεν έχει σημασία αν κερδίζεις 1-0 ή 5-0. Τελικός στόχος είναι να κερδίσεις το παιχνίδι».

Η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της

Όσον αφορά στις προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ερνογάν κατηγόρησε και πάλι την Ευρώπη ότι δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις της. Η Ε.Ε. «μας έχει να περιμένουμε στην πόρτα για 54 χρόνια», δήλωσε.

«Αυτό, από πολιτική άποψη, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Προσπαθήσαμε σκληρά να δεχτούμε όλες τις προϋποθέσεις της Ε.Ε…. η Ε.Ε. δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις της… Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της».

«Αν κρατήσουν τις υποσχέσεις τους μπορούμε να κάτσουμε στο τραπέζι. Μπορούμε να δούμε τα βήματα που μπορούν να γίνουν».

Συγχαρητήρια Πούτιν σε Ερντογάν για τη νίκη του στο δημοψήφισμα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε σήμερα και συνεχάρη τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ενίσχυση των προσπαθειών για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και υπογράμμισαν την σημασία της συνεργασίας για την ενίσχυση της εκεχειρίας στην Συρία.

Διαβάστε ακόμη:

Sponsored Post