ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/04/2017 07:09 EEST | Updated 20/04/2017 07:11 EEST

«Ακουμπήσαμε τα καλώδια»: Τι κατέθεσε η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα για τη συντριβή του ελικοπτέρου

Eurokinissi

Το μοιραίο ελικόπτερο του Στρατού που συνετρίβη την Τετάρτη στην Κοζάνη πετούσε χαμηλά, εν μέσω ομίχλης, δήλωσε η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, επιζήσασα της χθεσινής τραγωδίας- αναφέροντας πως ακούμπησε στα καλώδια.

«Πετούσαμε χαμηλά όταν πέσαμε σε ομίχλη. Η ορατότητα ήταν άκρως περιορισμένη έως μηδενική. Το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια της ΔΕΗ και έχασε την ισορροπία του. Όλα έγιναν σε κλάσμα του δευτερολέπτου. Με την πρόσκρουση στο έδαφος έχασα τις αισθήσεις μου και όταν ύστερα από αρκετή ώρα τις ξαναβρήκα ήταν να σαν να ξυπνούσα ύστερα από ένα εφιαλτικό όνειρο, όμως με αφόρητους πόνους σε όλο μου το σώμα» δήλωσε στην πρώτη της κατάθεση, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Έθνους».

Η αρχιλοχίας νοσηλεύεται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με κάταγμα λεκάνης και χτυπήματα σε χέρια, πόδια και αυχένα. Υποβλήθηκε σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και εισήχθη προληπτικά στην εντατική μονάδα, χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιον κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκο Ευαγγέλου, οι σοροί κυβερνήτη και συγκυβερνήτη βρέθηκαν μέσα στην άτρακτο του ελικοπτέρου, ενώ των δύο αξιωματικών από την 1η Στρατιά ήταν σε απόσταση 10-15 μέτρων απ΄ αυτό. Σε κοντινή απόσταση, δίπλα στον πυλώνα της ΔΕΗ που παρασύρθηκε από το ελικόπτερο Huey, ήταν τραυματισμένη η αρχιλοχίας σε κατάσταση σοκ. «Φαίνεται πως τα καλώδια ήταν ο φύλακας-άγγελος της κοπέλας. Ισως αυτά ήταν που ανέκοψαν την ελεύθερη πτώση της και έπεσε ομαλά», είπε στο «Εθνος» ο κ. Ευαγγέλου.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», επρόκειτο για αποστολή ρουτίνας, καθώς τακτικά, ελικόπτερα UH-1H Huey από τη Λάρισα πετούν έως την Κοζάνη και έπειτα προς τα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με σκοπό την επιτήρησή τους. Οι πτήσεις διοικητών και υποδιοικητών με αυτά συνηθίζονται.

Από τα στοιχεία που είναι στη διάθεση του ΓΕΕΘΑ, δεν προκύπτει ελλιπής συντήρηση ή κάποια υποψία μηχανικής βλάβης. Ωστόσο, όπως επεσήμανε κατά την επίσημη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, αρχιπλοίαρχος Β. Μπελετσιώτης, στην περιοχή της πτώσης του ελικοπτέρου υπήρχαν χαμηλές νεφώσεις, ενώ φυσούσαν νοτιοανατολικοί άνεμοι με ξαφνικές ριπές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το ελικόπτερο πετούσε σε αρκετά χαμηλό ύψος, περίπου στα 170 μέτρα. Δεν είναι σαφές εάν το Huey ενεπλάκη στα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ βρισκόταν σε χαμηλή πτήση ή εάν απλώς συνετρίβη πάνω σε αυτά.

.