ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21/04/2017 11:43 EEST | Updated 21/04/2017 13:18 EEST

Τζανακόπουλος για ΕΛΣΤΑΤ: Οι στόχοι για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν

Pacific Press via Getty Images
(Photo by Dimitrios Karvountzis/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

Κόλαφο για τη ΝΔ, αλλά και διάψευση των επιφυλάξεων του ΔΝΤ, αποτελεί για την κυβέρνηση η επιτυχία του πλεονάσματος 3,9%. Ωστόσο, όπως τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, το κρίσιμο πολιτικό αποτέλεσμα που «παράγει» η ανακοίνωση του πολύ υψηλού πλεονάσματος είναι ότι

-δεν θα υπάρξουν μέτρα το 2017 και 2018

-τα ισχύσουν και θα νομοθετηθούν και τα θετικά μέτρα για το 2019 και το 2020.

Στην δήλωσή του ο Δ. Τζανακόπουλος επισημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9% του ΑΕΠ (και 4,19% σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες του προγράμματος) είναι «περισσότερο από 8 φορές πάνω από τον στόχο» που είχε τεθεί (0,5%). «Δεν έχουμε βεβαίως ούτε σκοπό ούτε και διάθεση να πανηγυρίσουμε καθώς γνωρίζουμε καλά ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αφήνουμε τους πανηγυρισμούς σε άλλους που εν μέσω κρίσης μιλούσαν για ιστορίες επιτυχίας», υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά τονίζει ότι προκύπτουν τρία στοιχεία:

Α) οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας ήταν «αδικαιολόγητες και υπερβολικές».

Β) «τόσο η ΝΔ όσο και πολλά αν όχι τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης που πέρσι τέτοιον καιρό, αλλά ακόμη και σήμερα μιλούν για ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης διαψεύδονται με πάταγο».

Γ) «οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων». «Επομένως τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020 δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν», επισημαίνει ο Δ. Τζανακόπουλος και θέτει το ερώτημα στη ΝΔ:

«Θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα για:

-τη μείωση του ΕΝΦΙΑ,

-τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων,

-την επιδότηση ενοικίου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα,

-τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των συνταξιούχων,

-την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,

-την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων;

Ή θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική πολιτική που επέλεξε και πριν λίγους μήνες όταν αρνήθηκε να υπερψηφίσει την παροχή ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους;».

«Αυτό αφορά αποκλειστικά τη ΝΔ, τα κομματικά της όργανα και τα στελέχη της. Αυτό που αφορά εμάς είναι να επιτύχει η μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία. Πράγμα που για πρώτη φορά είναι σήμερα όχι απλά ορατό, αλλά επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Sponsored Post