ΔΙΕΘΝΕΣ
21/04/2017 04:25 EEST | Updated 21/04/2017 04:25 EEST

Επικοινώνησαν μαζί μας εξωγήινοι; Τι αποκαλύπτουν τα ευρήματα του φιλόδοξου πρότζεκτ «Breakthrough Listen»

John B. Carnett via Getty Images
GREEN BANK, WV - 2000: World's largest fully steerable radio telescope at the National Radio Astronomy Observatory in Green Bank, West Virginia, aerial view. (Photo by John B. Carnett/Bonnier Corporation via Getty Images)

Απογοητευτικά ήταν τα ευρήματα του πρότζεκτ «Breakthrough Listen» για τους λάτρεις των εξωγήινων, καθώς δεν υπήρξε κανένα σημάδι ύπαρξής τους.

Επιστήμονες, χρησιμοποιώντας το Παρατηρητήριο Green Bank στην Δυτική Βιρτζίνια, δηλαδή το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο, προσπαθούσαν να «πιάσουν» σήματα από εξωγήινους πολιτισμούς, σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη εξελιγμένης ζωής στο διάστημα. Ωστόσο, τα περισσότερα σήματα προέρχονταν από δορυφόρους ή ηλεκτρονικές συσκευές στην Γη. Βέβαια, οι έρευνες θα συνεχιστούν, ενώ οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να αποκλείσουν πλήρως την ύπαρξή τους.

Τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνών δημοσιεύτηκαν χθες, Πέμπτη. Σύμφωνα με αυτά, τα 11 ραδιοκύματα που έχει λάβει κατά καιρούς το Παρατηρητήριο προέρχονται από την... γήινη δραστηριότητα και όχι από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό. Νωρίτερα φέτος είχαν δημοσιευτεί σειρά από άρθρα που αναφέρονταν στα συγκεκριμένα σήματα, στα οποία αφηνόταν να εννοηθεί ότι οι εξωγήινοι έχουν επικοινωνήσει μαζί μας. Ωστόσο, οι επιστήμονες δείχνουν περισσότερο επιφυλακτικοί.

Το τηλεσκόπιο Green Bank είναι ικανό να λάβει σήματα από τους 692 πλησιέστερους αστέρες της Γης. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί μόλις στο 1% του σύμπαντος, ενώ ίσως χρειαστούν χρόνια για να ληφθεί κάποιο σήμα από κάποιον μακρινό γαλαξία. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το πρότζεκτ Breakthrough Listener χρηματοδοτείται από τον δισεκατομμυριούχο της Σίλικον Βάλλεϊ, Γιούρι Μίλνερ, ο οποίος έχει παραχωρήσει 100 εκατ. δολάρια για τον σκοπό αυτό. Οι έρευνες άρχισαν στο Παρατηρητήριο της Δυτικής Βιρτζίνια, όμως στην συνεχίστηκαν και στην Νέα Νότια Ουαλία.

Sponsored Post