ΔΙΕΘΝΕΣ
24/04/2017 16:32 EEST | Updated 24/04/2017 16:32 EEST

Δεν κατεβαίνει στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας ο Φιγιόν

Thierry Orban via Getty Images
PARIS, ILE DE FRANCE - APRIL 23: Les Republicains candidate Francois Fillon delivers a speech after projected results suggest he has been defeated in the French Presidential Elections at the party's Campaign Headquarters on April 23, 2017 in Paris, France. According to projected results, founder and leader of the political movement 'En Marche !' Emmanuel Macron has received the most votes with National Front Party leader Marine Le Pen in second place, meaning both will now compete against each

Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων που δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα αναλάβει κεντρικό ρόλο ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Ο 63χρονος πρώην πρωθυπουργός θεωρείτο το φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας ως τα τέλη Ιανουαρίου, όμως οι πιθανότητές του εξανεμίστηκαν μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου αργομισθίας της συζύγου και των παιδιών του. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες που όμως έπληξαν την αξιοπιστία του, αφού την ίδια ώρα υποσχόταν ότι θα εφαρμόσει μια «θεραπεία σοκ» στην οικονομία και ότι θα καταργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Ο Φιγιόν δεν υπέκυψε στις πιέσεις του κόμματός του να αποσυρθεί από την κούρσα προς όφελος κάποιου άλλου υποψηφίου και τελικά ήρθε τρίτος, με ποσοστό μικρότερο του 20%.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων, ο Φιγιόν τόνισε ότι οι βουλευτικές εκλογές είναι η επόμενη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το κόμμα και ότι είναι βέβαιος ότι θα τα πάει καλά. Ωστόσο, ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει.

«Αυτή η μάχη είναι πλέον στα δικά σας χέρια (...) Τώρα θα γίνω και πάλι ένα απλό κομματικό μέλος. Θα πρέπει να σκεφτώ μια διαφορετική ζωή» είπε.

Οι γαλλικές αρχές έχουν ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του Φιγιόν και της συζύγου του με την κατηγορία της υπεξαίρεσης δημόσιων πόρων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)