ΔΙΕΘΝΕΣ
25/04/2017 13:30 EEST | Updated 25/04/2017 13:30 EEST

Η «ληστεία του αιώνα»: Δεκάδες ληστές άρπαξαν μέχρι 40 εκατ. δολάρια, δίνοντας μάχες με αστυνομικούς σε Παραγουάη και Βραζιλία

AFP

«Ληστεία του αιώνα» χαρακτηρίζουν τα διεθνή ΜΜΕ επίθεση μιας δύναμης περίπου 50 ενόπλων ληστών εναντίον κτιρίου σε πόλη της Παραγουάης- κατά την οποία άρπαξαν μέχρι και 40 εκατ. δολάρια, ενώ στη μάχη που ακολούθησε επιτέθηκαν και στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι ληστές αντάλλαξαν πυρά και με τη βραζιλιάνικη αστυνομία, κοντά στα σύνορα με την Παραγουάη.

Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα, περίπου 50-60 άνδρες επιτέθηκαν σε κτίριο ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας στην πόλη Τσιουδάδ ντελ Έστερ στην Παραγουάη, ανατίναξαν την είσοδο και άνοιξαν πυρ εναντίον της αστυνομίας. Όσον αφορά στη λεία, εκτιμάται πως μπορεί να ανέρχεται μέχρι και στα 40 εκατομμύρια δολάρια.

Μετά τη ληστεία, οι ληστές- που, όπως έχει αναφερθεί, διέθεταν οπλισμό στρατιωτικού τύπου- έκαναν αντιπερισπασμό βάζοντας φωτιά σε αυτοκίνητα και επιτιθέμενοι εναντίον του τοπικού αστυνομικού τμήματος με εκρηκτικά. Τελικά τα κατάφεραν να διαφύγουν, μετά από μάχη διάρκειας δύο ωρών, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αστυνομικού στην περιοχή, μετά την ανατίναξη του θησαυροφυλακίου της εταιρείας. Σύμφωνα με την αστυνομία, σκοτώθηκαν τρεις ληστές και τραυματίστηκαν δύο.

Η αστυνομία της Παραγουάης θεωρεί πως διέφυγαν με τεθωρακισμένα οχήματα της εταιρείας, και μετέφεραν τη λεία τους σε σκάφη που τους περίμεναν στον ποταμό Παρανά. Από εκεί ταξίδεψαν 50 χλμ παρακάτω, στην Ιταϊπουλάντια της Βραζιλίας, όπου τους αναχαίτισαν βραζιλιάνικες αστυνομικές δυνάμεις. Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η βραζιλιάνικη ενημερωτική ιστοσελίδα Globo, οι αστυνομικοί έπεσαν πάνω σε 12 άνδρες, που αντάλλαξαν πυρά με τους αστυνομικούς και μετά διέφυγαν, αφήνοντας πίσω τους όπλα, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα και εκρηκτικά στο όχημα στο οποίο επέβαιναν. Σε εξέλιξη είναι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό των ληστών, και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Tensão....

A post shared by jardel melville (@jardelmelville) on

Όπως αναφέρει το Euronews, η εταιρεία που δέχτηκε την επίθεση είναι η Prosegur, το θησαυροφυλάκιο της οποίας μπορούσε να κρατήσει μέχρι και 40 εκατ. δολάρια σε ρευστό- ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό πόσα άρπαξαν οι ληστές.

Terror em CDE....

A post shared by jardel melville (@jardelmelville) on

Εικόνες από την περιοχή απεικονίζουν καταστροφή τεράστιας έκτασης, τόσο στο κτίριο της εταιρείας, όσο και σε γειτονικά κτίρια. Κάποιοι μάρτυρες είπαν πως οι ληστές μιλούσαν πορτογαλικά (η γλώσσα που ομιλείται στη Βραζιλία), οδηγώντας σε υποθέσεις πως προέρχονταν από την πλευρά της Βραζιλίας. Όπως αναφέρει το NDTV, το υπουργείο Εσωτερικών της Παραγουάης έχει κάνει λόγο για τέσσερις συλλήψεις, ενώ η αστυνομία εκτιμά πως μεταξύ των ληστών περιλαμβάνονταν και μέλη της First Capital Command, μιας εκ των ισχυρότερων συμμοριών ναρκωτικών της Βραζιλίας, που εδρεύει στο Σάο Πάολο. Όπως ανακοινώθηκε από την εισαγγελία, το θησαυροφυλάκιο ήταν «γεμάτο» όταν έγινε η ληστεία.