ΕΙΔΗΣΕΙΣ
25/04/2017 16:39 EEST | Updated 25/04/2017 16:39 EEST

Σε δημόσια διαβούλευση η ίδρυση της ελληνικής διαστημικής υπηρεσίας

Sooc

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής τη νομοθετική πρωτοβουλία με τίτλο: «Αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων – Καταχώρηση διαστημικών αντικειμένων – Ίδρυση ελληνικής διαστημικής εταιρείας».

Η διαδικασία διαβούλευσης θα διαρκέσει ως τις 2 Μαΐου 2017. Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι αφ' ενός η θεσμοθέτηση ενός πλαισίου κανόνων και προϋποθέσεων για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων και την καταχώρηση διαστημικών αντικειμένων και αφετέρου η ίδρυση ελληνικής διαστημικής εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «η Ελλάδα προβαίνει στην κατάρτιση εθνικής νομοθεσίας για την άσκηση διαστημικών δραστηριοτήτων, ενισχύοντας –κατ’ αυτόν τον τρόπο- το ρόλο και την παρουσία της σε διεθνές επίπεδο μεταξύ των διαστημικών εθνών. Η, δε, διαδικασία αδειοδότησης και καταχώρησης διαστημικών αντικειμένων στο Εθνικό Μητρώο/Αρχείο επιβάλλεται για λόγους έμπρακτης τήρησης της νομιμότητας σε διεθνές επίπεδο».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, δήλωσε σχετικά: «Η αναγκαιότητα σύστασης ελληνικής διαστημικής εταιρείας, που θα έχει συντονιστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες, είναι προφανής. Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. που δεν διαθέτει διαστημικό φορέα, ώστε να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της στο διαστημικό φάσμα, καθώς και την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτουν οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς Οργανισμοί. Αυτό αλλάζει σήμερα».