ΔΙΕΘΝΕΣ
25/04/2017 11:53 EEST | Updated 25/04/2017 11:53 EEST

Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Πώς θα κατανεμηθούν στον β' γύρο οι ψηφοφόροι των υποψηφίων που απέτυχαν στον α' γύρο

AFP

Στο μικροσκόπιο εξετάζονται πλέον οι σχεδόν καθημερινές δημοσκοπήσεις των Ινστιτούτων στη Γαλλία, ύστερα μάλιστα από την επιτυχία των προβλέψεων για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Τα επιτελεία των δύο μονομάχων για την προεδρία, του Εμμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν, δίνουν στις δημοσκοπήσεις ιδιαίτερη σημασία για τη διαμόρφωση στρατηγικών, καθώς και τα μέσα ενημέρωσης και ο Τύπος για τις αναλύσεις τους.

Τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Elabe μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο εκτιμάται ότι θα ανακατανεμηθούν οι ψηφοφόροι των υποψηφίων που απέτυχαν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση:

- Οι ψηφοφόροι του Φρανσουά Φιγιόν θα ψηφίσουν κατά 49% Μακρόν και κατά 28% Λεπέν. Παραμένει ένα 23% που δηλώνει αναποφάσιστο και δεν αποκλείει την αποχή.

- Οι ψηφοφόροι του Ζαν-Λικ Μελανσόν αναμένεται να κατανεμηθούν 53% στον Μακρόν και 16% στην Λεπέν, ενώ το 31% δεν ξέρει ακόμα εάν θα απόσχει ή θα ρίξει λευκό, το οποίο όμως δεν λαμβάνεται υπόψη στην καταμέτρηση. Σημειώνεται ότι ο Μελανσόν δεν έχει δώσει ακόμα οδηγία ψήφου, περιμένει την απόφαση των 450.000 μελών του κινήματός του με ψηφοφορία μέσω του Διαδικτύου.

- Οι ψηφοφόροι του Μπενουά Αμόν φαίνεται ότι θα ψηφίσουν μαζικά Μακρόν -- σε ποσοστό 80%, ενώ το υπόλοιπο 20% δηλώνει πως έχει ακόμα ανάγκη να σκεφθεί.

Σύμφωνα με το Elabe, ο Εμμανουέλ Μακρόν εκτιμάται ότι θα εκλεγεί στις 7 Μαϊου με 64%.

Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop- Fiducial, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει την Λεπέν με 60% έναντι 40%

Σε παρόμοια ποσοστά κινείται και το Opinionway που προβλέπει 61% για τον Μακρόν και 39% για την Λεπέν.

Με βάση αυτά τα δεδομένα εξηγείται η χθεσινή απόφαση της Μαρίν Λεπέν να αποσυρθεί προσωρινά από την ηγεσία του κόμματος, πράγμα που δεν είχε κάνει ο πατέρας της το 2002, όταν είχε προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με αντίπαλο τον Ζακ Σιράκ.

Η Μαρίν Λεπέν απομακρύνεται από το κόμμα με στόχο να συσπειρώσει πίσω της τους εθνικιστές, όσους είναι υπέρ της εξόδου από την Ευρώπη ή κατά της παγκοσμιοποίησης, αλλά δεν συμφωνούν με το πρόγραμμα του Εθνικού Μετώπου. Δικαιολόγησε την απόφασή της χρησιμοποιώντας τη φράση του στρατηγού Ντε Γκωλ πως « Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)