ΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/04/2017 09:03 EEST

Με γερανούς, τρακτέρ, ΜΑΤ και ΔΙΑΣ, η απομάκρυνση του «ΚΕΠ» από τα Εξάρχεια

Eurokinissi

Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης του «ΚΕΠ» που ομάδα αντιεξουσιαστών έστησε στην πλατεία Εξαρχείων, έχει ετοιμάσει η ΕΛ.ΑΣ.

Το σχέδιο που έχουν καταρτίσει αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μετά την αυτονόητη διαπίστωση της πολεοδομικής παράβασης, όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη χρήση γερανοφόρου οχήματος, τρακτέρ και φυσικά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» το θέμα που θα μπορούσε να λυθεί σε επίπεδο δήμου και οικείου αστυνομικού τμήματος, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της περιοχής πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, με τον εισαγγελέα να δίνει την εντολή προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί το αυταπόδεικτο, από στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας. Οι αστυνομικοί έχουν λάβει καταθέσεις από υπευθύνους του δήμου, αναζητούν, χωρίς όμως θετική ανταπόκριση, τυχόν διαχειριστές του χώρου και αναμένεται να διαβιβάσουν το αποτέλεσμα της έρευνας στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος θα δώσει παραγγελία για απομάκρυνση του κοντέινερ. Το σχέδιο για την απομάκρυνσή του έχει καταρτιστεί, ωστόσο, αναμένεται η πολιτική και αστυνομική βούληση για την υλοποίησή του, καθώς κάτι αντίστοιχο έχει αποφασιστεί και για καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, χωρίς όμως να έχει υλοποιηθεί η εκκένωσή τους, παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο απομάκρυνσης του «ΚΕΠ» περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση τουλάχιστον τριών διμοιριών των ΜΑΤ, δύο ομάδων ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας), στελεχών της Κρατικής Ασφάλειας και ομάδων ΔΙ.ΑΣ. περιμετρικά. Στην περίπτωση που διασφαλιστεί ο χώρος, στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί βαρύ όχημα, ενδεχομένως τρακτέρ, για να σύρει το κοντέινερ σε σημείο όπου σε δεύτερο χρόνο γερανοφόρο θα μπορεί να το σηκώσει και να το φορτώσει σε ειδικό όχημα για την απομάκρυνσή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αστυνομικός σχεδιασμός προβλέπει την ύπαρξη και ασθενοφόρου, προκειμένου το πλήρωμά του να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στο απομακρυσμένο αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο επιθέσεων εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και ύπαρξης τραυματισμών από αυτές, αναφέρει η ίδια πηγή.

Η προκαταρκτική έρευνα διαβιβάστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και στη συνέχεια ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Ουσιαστικά οι αστυνομικοί καλούνταν να πιστοποιήσουν την παράβαση του ΓΟΚ (Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού) και να πιστοποιήσουν το αδίκημα της αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου. Τις επόμενες μέρες η προκαταρκτική έρευνα ολοκληρώνεται, θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα, ο οποίος αναμένεται να δώσει παραγγελία για την απομάκρυνση του «αυθαίρετου» και από εκεί και πέρα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της αστυνομικής ηγεσίας καλούνται να πάρουν την απόφαση υλοποίησή της.

Ο Δήμος Αθηναίων είχε υποβάλει μήνυση για ύπαρξη του κοντέινερ, με τους αρμοδίους να υποστηρίζουν ότι διαθέτουν τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τα συνεργεία για την απομάκρυνσή του. Το ζητούμενο, ωστόσο, από εκεί και μετά θα είναι η επιτήρηση της πλατείας, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν νέα εγκατάσταση κοντέινερ.

Υπενθυμίζεται ότι το κοντέινερ των 9 τετραγωνικών μέτρων εγκαταστάθηκε με άγνωστο τρόπο στις 8 Απριλίου 2017 και… εγκαινιάστηκε ύστερα από 10 ημέρες από τη «Συνέλευση για την επανοικειοποίηση των Εξαρχείων», στην οποία συμμετέχουν δώδεκα αντιεξουσιαστικές κινήσεις, μεταξύ των οποίων η Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας, το κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο ΒΟΞ, τέσσερις ακόμη συλλογικότητες, δύο καταλήψεις, το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου και τρεις ακόμη συνελεύσεις αντιεξουσιαστών. Το χαρακτηρίζουν πολιτικό περίπτερο, το οποίο αποσκοπεί στο να «συμβάλει στην πολιτική αναβάθμιση του χώρου ως όχημα για τη ριζοσπαστικοποίηση και συγκρότηση αγωνιστικής πολιτικής κουλτούρας».

Πηγή:Ελεύθερος Τύπος