ΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/04/2017 06:49 EEST | Updated 25/04/2017 09:40 EEST

Αρνείται την έκδοση των τριών Τούρκων αξιωματικών το δικαστικό συμβούλιο

Eurokinissi

«Όχι» στην έκδοση των τριών Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία είπε η εισαγγελέας του δικαστικού συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου έχουν ήδη παράξει δεδικασμένο. Νωρίτερα το μεσημέρι, οι τρεις από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς -που μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα, τον περασμένο Ιούλιο, εισήλθαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο-, είχαν μεταβεί στο συμβούλιο Εφετών. Στόχος ήταν να εξεταστεί το νέο αίτημα έκδοσης που έχουν υποβάλει οι τουρκικές Αρχές.

Η Τουρκία εκζητά τους 8 στρατιωτικούς, προκειμένου να δικαστούν για έξι αδικήματα του τουρκικού Ποινικού Κώδικα που αφορούν: απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της τουρκικής Δημοκρατίας και εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της, απόπειρα κατάργησης της τουρκικής συνταγματικής τάξης, απόπειρα κατάργησης της μεγάλης εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης εκτέλεσης της αποστολής της, λεηλασία από κοινού, από περισσότερα από ένα άτομα και πρόκληση ζημιάς στη δημόσια περιουσία της Τουρκίας. Τα δύο τελευταία αδικήματα αφορούν την αρπαγή του ελικοπτέρου με το οποίο ήρθαν οι 8 στην Ελλάδα.

Η εισαγγελέας Ράνια Σταθέα υποστήριξε ότι τυχόν έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών στη γείτονα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους. «Σήμερα πρέπει το συμβούλιό σας να απαντήσει στο ερώτημα εάν τα νεότερα στοιχεία μπορούν να στηρίξουν ένα νέο αίτημα έκδοσης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)