ΔΙΕΘΝΕΣ
25/04/2017 06:06 EEST | Updated 25/04/2017 06:06 EEST

SZ: Το όραμα του Σόιμπλε για ένα ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Kai Pfaffenbach / Reuters
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble addresses a news conference at the G20 Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting in Baden-Baden, Germany, March 18, 2017. REUTERS/Kai Pfaffenbach

Στην ιδέα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου», αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», σε άρθρο της με τίτλο «Ασφάλεια μέσω ρήτρας πτώχευσης».

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, που έχει μεταφράσει το άρθρο στα ελληνικά, ο Γερμανός υπουργός πιστεύει πως η ευρωζώνη πρέπει να αποκτήσει ένα Νομισματικό Ταμείο. Οι πιο επιφανείς υποστηρικτές της θέσης αυτής προέρχονται από το γερμανικό περιβάλλον: Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM. 

«Eλπίζουν με ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ENT) να σώσουν την ευρωζώνη», αναφέρει το άρθρο.

«Αυτό δεν είναι αυτονόητο. Η νομισματική ένωση πάσχει από ένα κατασκευαστικό λάθος ήδη από την περίοδο της ίδρυσής της. Υπάρχει μεν κοινό νόμισμα αλλά όχι και κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Πολλές χώρες είναι απρόθυμες να διορθώσουν αυτό το λάθος. Συνεπώς το ευρώ είναι ευάλωτο σε κρίσεις, ακόμη κι αν στις περισσότερες χώρες η οικονομία τα πηγαίνει καλά και παρά το ότι γεννιούνται νέες θέσεις εργασίας».