ΔΙΕΘΝΕΣ
27/04/2017 05:31 EEST | Updated 27/04/2017 06:21 EEST

Μαζική «Έξοδος» ξένων τζιχαντιστών προς την Δύση

Stringer . / Reuters
A member loyal to the Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) waves an ISIL flag in Raqqa June 29, 2014. The offshoot of al Qaeda which has captured swathes of territory in Iraq and Syria has declared itself an Islamic

Ολοένα και περισσότεροι ξένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στην Συρία και συλλαμβάνονται από τις τουρκικές αρχές στα σύνορα, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Guardian». Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή, καθώς πολλοί από τους μαχητές ίσως καταφέρουν να περάσουν στην Δύση μέσω της χώρας μας.

«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή», δήλωσε ο Σιράζ Μάχερ, υποδιευθυντής του Διεθνές Κέντρου Μελέτης της Ριζοσπαστικοποίησης στο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου. Ο ίδιος προειδοποιεί ότι θα είναι ο αυξημένος ο κίνδυνος τους επόμενους μήνες ή και χρόνια, καθώς μεγαλώνουν τα πλήγματα του Ισλαμικού Κράτους.

Πράγματι, τους τελευταίους μήνες, ολοένα και περισσότεροι ξένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ζητούν από τις πρεσβείες τους να τους βοηθήσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις πατρίδες τους. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς τον κίνδυνο αυτοί οι άνθρωποι να προχωρήσουν σε τρομοκρατικές ενέργειες σε ευρωπαϊκό έδαφος. Άλλοι καταφέρνουν να διεισδύσουν στην Τουρκία και από εκεί να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και στην συνέχεια στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει δεκάδες τζιχαντιστές, όμως πολλοί καταφέρνουν να περάσουν στην Δύση ανενόχλητοι.

Πρόσφατα, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν έναν Βρετανό, ελληνοκυπριακής καταγωγής ονόματι Στέφαν Αριστίδου, μαζί με την επίσης Βρετανή σύζυγό του. O Αριστίδου είχε πετάξει από το Λονδίνο στην Λάρνακα και από εκεί στην Συρία, με την οικογένειά του να ισχυρίζεται ότι ήθελε να παράσχει εθελοντική βοήθεια στους αμάχους. Ωστόσο, ο ίδιος είχε αρχίσει να ντύνεται με βάση τις επιταγές των τζιχαντιστών και υπάρχουν ενδείξεις ότι στην πραγματικότητα στήριζε το Ισλαμικό Κράτος.

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Βρετανός, ελληνοκυπριακής καταγωγής, συνελήφθη στην Τουρκία ως ύποπτος για υποστήριξη στο ISIS

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι περισσότεροι από 30.000 ξένοι έχουν καταφέρει να φτάσουν στην Συρία για να παρέχουν στήριξη στην ακραία ισλαμιστική οργάνωση. Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία έχει χάσει την ζωή της στην μάχη, με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για 25.000 νεκρούς.