Εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό και επιχειρήσεις οι οποίες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά

Εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό και επιχειρήσεις οι οποίες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά
ATHENS, GREECE - NOVEMBER 7: The newly appointed Minister of Economy Dimitris Papadimitriou speaks during the handover ceremony at the Ministry of Economy on November 7, 2016 in Athens. (Photo by Nicolas Koutsokostas/Corbis via Getty Images)
ATHENS, GREECE - NOVEMBER 7: The newly appointed Minister of Economy Dimitris Papadimitriou speaks during the handover ceremony at the Ministry of Economy on November 7, 2016 in Athens. (Photo by Nicolas Koutsokostas/Corbis via Getty Images)
Nicolas Koutsokostas via Getty Images

Πιστεύουμε ότι το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Δ. Παπαδημητρίου μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας. Ο κ. Παπαδημητρίου κατέθεσε σειρά βελτιωτικών νομοτεχνικών αλλαγών στο σχέδιο νόμου με κυριότερη αυτή που ρητά επιτρέπει την υπαγωγή στο μηχανισμό, των επιχειρήσεων που ενώ είχαν διακόψει τη λειτουργία τους, υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών.

«Το παρόν σχέδιο νόμου δεν εγγυάται τη ρύθμιση οφειλών κάθε επιχείρησης, καθώς μια ρύθμιση δεν μπορεί να επιβληθεί ενάντια στη βούληση της πλειοψηφίας των πιστωτών. Αίρει όμως τα εμπόδια που μέχρι τώρα δυσχεραίνουν την επίτευξη συνολικής ρύθμισης των οφειλών των υπερχρεωμένων, πλην βιώσιμων επιχειρήσεων και δημιουργεί εκείνες τις θετικές προϋποθέσεις που θα δώσουν ανακούφιση στις επιχειρήσεις, θα τις βγάλουν από το φάσμα της πτώχευσης και θα επιτρέψουν τη συνέχιση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας», είπε ο υπουργός Οικονομίας.

«Η υπερχρέωση των επιχειρήσεων είναι αναμφίβολα ένα από τα οξύτερα οικονομικά προβλήματα των τελευταίων ετών και πολλές επιχειρήσεις, όλων των μεγεθών, μολονότι είναι βιώσιμες βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης. Μέχρι τώρα η μόνη λύση που είχαν για να δασωθούν ήταν η διμερής ρύθμιση με κάθε έναν πιστωτή τους. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων επιδιώκει τον συντονισμό όλων των πιστωτών της επιχείρησης συμπεριλαμβανομένων του δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης», είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έδειξε ιδιαίτερη προσοχή στα κριτήρια που πρέπει να πληροί μια επιχείρηση προκειμένου να μπορεί να ενταχθεί στο μηχανισμό και τόνισε ότι τα κριτήρια που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι τέτοια ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο μηχανισμό κάθε βιώσιμη επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους. Αποκλείονται όμως εκ των προτέρων όλες οι επιχειρήσεις που είτε δεν έχουν βάσιμες πιθανότητες για μια θετική αξιολόγηση βιωσιμότητας είτε δεν χρειάζονται τον μηχανισμό.

Οι βελτιωτικές αλλαγές

Τη δυνατότητα ένταξης στις διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ακόμη και επιχειρήσεων οι οποίες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους και θέλουν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στην αγορά προβλέπει η νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας στο σχετικό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι προηγουμένως να έχουν υποβάλει δήλωση επανέναρξης εργασιών της επιχείρησης τους.

Η αλλαγή αυτή εκτιμάται από την αγορά ότι θα δώσει την ευκαιρία σε πολλές επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο να ξαναμπούν στην αγορά ρυθμίζοντας τις οφειλές τους και παίρνοντας μια δεύτερη ευκαιρία επανένταξης.

Μία ακόμη αλλαγή στην οποία προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας επί του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των ληξιπροθέσμων οφειλών των επιχειρήσεων είναι και η διεύρυνση των εργασιών που μπορούν να ανατεθούν στον εμπειρογνώμονα, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτές και η επαλήθευση των απαιτήσεων των πιστωτών, προκειμένου να δοθεί στη μειοψηφία των πιστωτών η δυνατότητα ελέγχου του ενδεχόμενου συμμετοχής εικονικών απαιτήσεων.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η νομοτεχνική βελτίωση «μπορεί να ανατεθεί σε εμπειρογνώμονα, με τους ίδιους όρους, η εκπόνηση σχεδίου αναδιάρθρωσης οφειλών ή και η επαλήθευση απαιτήσεων, η ύπαρξη ή το ύψος των οποίων αμφισβητείται από τον οφειλέτη ή από συμμετέχοντες πιστωτές».

Αλλαγή επί του νομοσχεδίου όμως υπάρχει και σε ό,τι αφορά στον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών και συγκεκριμένα στον χρόνο στον οποίο θα γίνεται αναστολή του.

Σύμφωνα με την αλλαγή του υπουργείου, αναστολή θα γίνεται όχι με την υποβολή της αίτησης, αλλά με την αποστολή των προσκλήσεων στους πιστωτές και εφόσον έχει προηγηθεί ο έλεγχος της ποιότητας της αίτησης.

Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι θα αποφεύγεται η προσφυγή στις διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, στρατηγικά κακοπληρωτών οφειλετών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή