ΔΙΕΘΝΕΣ
28/04/2017 06:42 EEST | Updated 28/04/2017 06:43 EEST

Freedom House: Υποχώρηση στην ελευθερία του Τύπου το 2016 σε όλο τον κόσμο

Murad Sezer / Reuters
Supporters of Cumhuriyet newspaper, an opposition secularist daily, hold today's copies during a protest in front of its headquarters in Istanbul, Turkey, October 31, 2016. REUTERS/Murad Sezer

Η ελευθερία του Τύπου υποχώρησε και το 2016 σε όλο τον κόσμο εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθούν ηγέτες πολλών χωρών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της αμερικανικής οργάνωσης Freedom House, η οποία φοβάται ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Περίπου το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μια χώρα όπου ο Τύπος δεν είναι ελεύθερος, επισημαίνει η Freedom House, καθώς ο δείκτης που χρησιμοποιεί για να μετρά την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του εδώ και 13 χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Ποτέ άλλοτε η ελευθερία του Τύπου δεν βρισκόταν υπό τόσο μεγάλη απειλή

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η κατάσταση του Τύπου επιδεινώθηκε σε πολλές χώρες, κυρίως στην Τουρκία, την Πολωνία, το Μπουρούντι, τη Βολιβία, τη Σερβία και την Ουγγαρία.

Η Κίνα και η Ρωσία έλαβαν νέα μέτρα για να ελέγξουν ακόμη πιο στενά τα μέσα ενημέρωσης, καταγγέλλει η Freedom House. Μάλιστα η Ρωσία προσπάθησε να επεκτείνει την επιρροή που ασκεί στα μέσα ενημέρωσης και πέρα από τα σύνορά της, στις ΗΠΑ με την ευκαιρία των προεδρικών εκλογών.

«Ο περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να συνεχιστεί, απουσία ενός ισχυρού προσανατολισμού των ΗΠΑ, των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων δημοκρατιών», προειδοποιεί η οργάνωση.

Η έκθεση της Freedom House, που καλύπτει 199 χώρες, παρατηρεί ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν μια από τις πιο ανεκτικές χώρες του κόσμου απέναντι στον Τύπο», ωστόσο πέρυσι παρατηρήθηκε μια «μέτρια επιδείνωση» στην κατάσταση.

Η οργάνωση προειδοποιεί ότι αν η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίσει να επικρίνει «σφοδρά τη δημοσιογραφία των γεγονότων» και λάβει μέτρα που θα απειλήσουν την ελευθερία του Τύπου, η ικανότητα των ΗΠΑ να ασκούν «πίεση» σε άλλα κράτη που κάνουν λογοκρισία θα περιοριστεί.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα συμφωνεί με τα συμπεράσματα της έκθεσης των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF) που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία «ποτέ ως τώρα δεν απειλείτο τόσο η ελευθερία του Τύπου».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post