ΔΙΕΘΝΕΣ
28/04/2017 14:42 EEST | Updated 28/04/2017 14:42 EEST

To 2025-2026 η πρώτη πτήση του stealth βομβαρδιστικού PAK DA, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Ilya Naymushin / Reuters
Soldiers march near a line of the Mikoyan MiG-31B supersonic interceptor aircrafts at the Kansk-Dalniy military airdrome outside the town of Kansk, some 210 km (130 miles) east of Russia's Siberian city of Krasnoyarsk, February 22, 2013. The airdrome is used by the 3rd Guard Aviation Group under Chelyabinsk aviation base of the Russian Air Force. Russia will mark the Defender of the Fatherland Day on February 23. REUTERS/Ilya Naymushin (RUSSIA - Tags: MILITARY TRANSPORT ANNIVERSARY)

Το επόμενης γενιάς στρατηγικό βομβαρδιστικό της Ρωσίας, PAK DA, πρόκειται να πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση το 2025-2026, και να εισέλθει σε μαζική παραγωγή μερικά χρόνια αργότερα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της χώρας, Γιούρι Μπορίσοφ.

Όπως μετέδωσε το RIA Novosti, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, ο Μπορίσοφ είπε πως η έναρξη της μαζικής παραγωγής του αναμένεται μεταξύ του 2028 και του 2029, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε αεροναυπηγικές εγκαταστάσεις στο Καζάν.

Στις αρχές Μαρτίου κάποια ΜΜΕ είχαν αναφέρει τη δημιουργία του πρώτου πλήρους μεγέθους μοντέλου του PAK DA από ξύλο, καθώς και άλλων μοντέλων από συνθετικά υλικά, στη σχεδιαστική φιλοσοφία της «ιπτάμενης πτέρυγας» (το γνωστό σχήμα που παραπέμπει σε «μπούμερανγκ», που συναντάται στο αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-2 και το πάλαι ποτέ πειραματικό γερμανικό βομβαρδιστικό Horten Ho 229). Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν είχαν επιβεβαιωθεί.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας) Βίκτορ Μποντάρεφ είχε πει πως τα πρώτα βομβαρδιστικά του τύπου προορίζονταν να ενταχθούν σε υπηρεσία το 2023.

Το νέο αεροσκάφος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, προορίζεται να αντικαταστήσει όλα τα βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας δράσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, περιλαμβανομένων του Tu-22M3, του Tu-95 και του Tu-160.

Έχει αναφερθεί πως θα είναι σε θέση να μεταφέρει φορτίο οπλισμού μέχρι και 30 τόνων, περιλαμβανομένων διαφόρων τύπων πυραύλων και βομβών («έξυπνων» και μη). Ακόμη, σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, θα διαθέτει τον πλέον εξελιγμένο εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας. Επίσης, ο Μποντάρεφ είχε ισχυριστεί πως θα διαθέτει πυραύλους καθοδηγούμενους με τεχνητή νοημοσύνη, με εμβέλεια μέχρι και 7.000 χλμ. Όσον αφορά στην εμβέλειά του, εκτιμάται πως θα είναι 12.000 χιλιόμετρα, ενώ θα διαθέτει stealth χαρακτηριστικά, χάρη σε ένα ειδικό υλικό που απορροφά τις εκπομπές των ραντάρ.

Sponsored Post