ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/04/2017 10:36 EEST | Updated 28/04/2017 10:36 EEST

Άρχισαν οι μυστικές επαφές του Washington Club για το χρέος. Τι δείχνει έγγραφο της ευρωζώνης

Bloomberg via Getty Images
Wolfgang Schauble, Germany's finance minister, left, speaks with Jeroen Dijsselbloem, Dutch finance minister and head of the group of euro-area finance ministers, ahead of roundtable talks during a Eurogroup meeting in Brussels, Belgium, on Monday, May 9, 2016. The euro area and the International Monetary Fund will assess whether Greek Prime Minister Alexis Tsipras has made enough budget-tightening commitments to gain another disbursement of emergency loans. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Οι μυστικές επαφές του λεγόμενου Washington Club για τον σχεδιασμό περαιτέρω μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους άρχισαν, σύμφωνα με το Euro2day. Εξασέλιδο έγγραφο της ευρωζώνης αποκαλύπτει τον σχεδιασμό, ενώ αναμένεται συνεδρίαση του ΔΣ του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου τον Ιούνιο και εκταμίευση της δόσης στα μέσα του μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει πως «οι συζητήσεις για το χρέος θα λάβουν χώρα σε περιορισμένο κύκλο παράλληλα με την αξιολόγηση. Η πρώτη συνάντηση του Washington Club έγινε σε επίπεδο μελών του EuroWorkingGroup, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ».

Άλλες συναντήσεις θα γίνουν σε επίπεδο υπουργών στις αρχές Μαΐου. Ο πρόεδρος του Εurogroup στοχεύει συγκεκριμένα να γίνει συνάντηση μεταξύ του ΔΝΤ, των ευρωπαϊκών θεσμών και των σημαντικών χωρών-μελών στο περιθώριο των G7 στο Μπάρι, μεταξύ 11 και 13 Μαΐου, αναφέρεται στο έγγραφο.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στα στελέχη του ΔΝΤ να εισηγηθούν στο Διοικητικό τους Συμβούλιο τη συμμετοχή στο πρόγραμμα μέχρι τα μέσα Μαΐου και επιπλέον την εκταμίευση της δόσης».

Σε κάποιο άλλο σημείο, το έγγραφο αναφέρει ότι στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας στις αρχές Απριλίου και για να μπορέσει να γεφυρωθεί η διαφορά με το ΔΝΤ, έγινε μια άτυπη συμφωνία για να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% από δέκα σε τέσσερα χρόνια.

«Το κύριο ζήτημα που πρέπει τακτοποιήσουμε για να φέρουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στα πρωτογενή πλεονάσματα. Το Ταμείο έχει πολύ πιο αρνητική βιωσιμότητα του χρέους (DSA) από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κυρίως λόγω των πολύ συντηρητικών προβλέψεών του. Την ίδια στιγμή, το Eurogroup παραμένει διστακτικό στην αποσαφήνιση κι άλλων μεσοπρόθεσμων μέτρων (κάτι που ξεκάθαρα απαιτεί το ΔΝΤ) και να μειώσει τον πολύ απαιτητικό στόχο για το πλεόνασμα των 10ετών με 3,5% όπως αναγράφεται στο ευρωπαϊκό DSA, σε πιο αξιόπιστα επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε μια ανεπίσημη συμφωνία στη Βαλέτα να μειωθούν τα έτη, με στόχο το 3,5% σε τέσσερα, και δη μέχρι το 2022».

Ακόμα, τονίζεται ότι το άτυπο Eurogroup της Βαλέτα ήταν δυνητικά επιτυχημένο και άνοιξε τον δρόμο για μια πιθανή συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, χωρίς όμως να αποκλείεται και «έκτακτο» Eurogroup, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Το Euro2day αναφέρει πως τα  μέτρα του 2020 θα έρθουν το 2019, εάν η χώρα μας δεν πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Σύμφωνα όμως με το έγγραφο, «εάν η Ελλάδα επιτύχει στους στόχους, θα έχει τη δυνατότητα να λάβει αντίμετρα όπως φοροαπαλλαγές και κοινωνικής προστασίας. Αυτό άλλωστε είναι η εκτίμηση και των ευρωπαϊκών θεσμών».

Στη δεύτερη και τρίτη σελίδα, το έγγραφο αναφέρει ξανά και ξανά ότι η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ πολλές φορές κωλυσιεργεί και καταθέτει τις προτάσεις και τα έγγραφά της με τουλάχιστον μία εβδομάδα καθυστέρηση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι άγνωστη παραμένει η τελική θέση που θα λάβει η Γερμανία και συγκεκριμένα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα κρίσιμα Eurogroup. Αν και όλες οι πλευρές συντάσσονται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι ο κ. Σόιμπλε θα δεχθεί να επισημοποιηθούν οι υποχωρήσεις στο πλεόνασμα και η αποσαφήνιση περαιτέρω μεσοπρόθεσμων μέτρων.