ΔΙΕΘΝΕΣ
30/04/2017 09:20 EEST | Updated 30/04/2017 09:20 EEST

Σε τεντωμένο σχοινί η ΠΓΔΜ: Σε σχηματισμό «νέας κυβέρνησης» προχωρά η αντιπολίτευση

Stoyan Nenov / Reuters
Macedonian police stand guard near the parliament building in Skopje, Macedonia, April 28, 2017. REUTERS/Stoyan Nenov

Νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα «εκλέξει» σύντομα ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ στην ΠΓΔΜ, στον απόηχο της εκλογής, την Πέμπτη, του Ταλάτ Τζαφέρι στη θέση του προέδρου του κοινοβουλίου- μιας ψηφοφορίας που συνοδεύτηκε από βίαια επεισόδια.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε ενώ στα Σκόπια αναμενόταν η άφιξη του αναπληρωτή βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χόιτ Μπράιαν Γι για συνομιλίες με τους τοπικούς πολιτικούς ηγέτες προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πολιτικό αδιέξοδο όπου έχει βυθιστεί η ΠΓΔΜ.

Η εκλογή του Αλβανού Τζαφέρι στην προεδρία του κοινοβουλίου, μια ενέργεια που χαιρετίστηκε από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, προκάλεσε επεισόδια στα Σκόπια: περίπου 100 διαδηλωτές, κυρίως υποστηρικτές του κόμματος VMRO του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο. Τουλάχιστον εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ο Ζάεφ και πολλοί βουλευτές. Η ένταση ωστόσο εκτονώθηκε τις επόμενες ώρες και δεν έχουν σημειωθεί άλλα επεισόδια, από την Πέμπτη το βράδυ.

Ωστόσο, τα πολιτικά κόμματα εξακολουθούν να επιρρίπτουν την ευθύνη το ένα στο άλλο. «Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου εξελέγη με βάση τον νόμο και μια νέα κυβέρνηση θα εκλεγεί προσεχώς, με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η SDSM, όπου κατηγορεί τη δεξιά ότι προσπαθεί να εμποδίσει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Από την πλευρά του το VMRO κατήγγειλε τον «παντελώς παράνομο τρόπο εκλογής του προέδρου του κοινοβουλίου». Το VMRO κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο με σκοπό να τερματιστεί η πολιτική κρίση. Όμως δεν κατάφερε να αποσπάσει την πλειοψηφία στο 120μελές κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβανόφ από την άλλη, αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζάεφ που, μαζί με τα αλβανικά κόμματα διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο (67 έδρες). Ο πρόεδρος, αλλά και οι υποστηρικτές της δεξιάς που διαδηλώνουν καθημερινά εδώ και πολλές εβδομάδες στα Σκόπια, θεωρούν ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα έπληττε την εθνική ενότητα της χώρας.

Η συγκρότηση κυβέρνησης χωρίς την εντολή του προέδρου θεωρείται επιλογή υψηλού ρίσκου, ενώ δεν είναι σε καμία περίπτωση σίγουρο ότι θα παραδώσει την εξουσία η ελεγχόμενη από τον Γκρούεφσκι υπηρεσιακή κυβέρνηση. Σημειώνεται πως ο Γκρούεφσκι αξιώνει νέες εκλογές, κάτι που τα άλλα κόμματα αρνούνται. Εκτιμάται πως, εάν η αμερικανική διπλωματική προσπάθεια δεν έχει αποτέλεσμα, τότε θα ακολουθήσει περαιτέρω πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)