ΔΙΕΘΝΕΣ
03/05/2017 03:55 EEST | Updated 03/05/2017 03:55 EEST

Χίλαρι Κλίντον: Ηττήθηκα λόγω της επιστολής του Τζέιμς Κόμεϊ και των Ρώσων χάκερ

Andrew Toth via Getty Images
NEW YORK, NY - MAY 02: Hillary Clinton speaks onstage at the Planned Parenthood 100th Anniversary Gala at Pier 36 on May 2, 2017 in New York City. (Photo by Andrew Toth/Getty Images)

Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η πορεία της προς την εκλογική νίκη το 2016 ανακόπηκε από την επέμβαση τελευταίας στιγμής Ρώσων χάκερ και του διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ, που απομάκρυναν τους πιθανούς ψηφοφόρους της.

Στις πιο εκτενείς δημόσιες δηλώσεις της για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου πέρυσι, η Κλίντον είπε σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη ότι η πορεία της προς τον Λευκό Οίκο ανακόπηκε από την επιστολή του Κόμεϊ της 28ης Οκτωβρίου με την οποία ενημέρωνε το Κογκρέσο ότι το FBI είχε ενεργοποιήσει ξανά την έρευνα για τη χρήση από την Κλίντον ενός προσωπικού διακομιστή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, και από την δημοσίευση από τον ιστότοπο Wikileaks των μηνυμάτων του προέδρου της καμπάνιας της, Τζον Ποντέστα, τα οποία φέρεται ότι είχαν υποκλαπεί από Ρώσους χάκερ.

«Εάν οι εκλογές είχαν διεξαχθεί στις 27 Οκτωβρίου, θα ήμουν πρόεδρός σας», είπε σε συνέδριο γυναικών το οποίο συντόνιζε η δημοσιογράφος του CNN Κριστιάν Αμανπούρ.

«Δεν ήταν μιά τέλεια προεκλογική εκστρατεία, αλλά ήμουν καθ' οδόν για τη νίκη μέχρι τον συνδυασμό της επιστολής του Κόμεϊ και των ρωσικών Wikileaks», είπε η υποψήφια των Δημοκρατικών για την ήττα της από τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο λόγος που πιστεύω πως ηττηθήκαμε ήταν τα γεγονότα που μεσολάβησαν τις τελευταίες 10 μέρες», τόνισε.

Η Κλίντον, που δήλωσε ότι βρίσκεται στην «επίπονη διαδικασία» συγγραφής ενός βιβλίου που ασχολείται εν μέρει με τις εκλογές, είπε επίσης ότι και ο μισογυνισμός έπαιξε ρόλο στην ήττα της. Το να βγει πρώτη γυναίκα πρόεδρος στις ΗΠΑ θα ήταν «πολύ μεγάλο θέμα», είπε.

Η Κλίντον ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για τα λάθη της προεκλογικής της εκστρατείας, αλλά δεν αμφισβήτησε τη στρατηγική της ή το προσωπικό της. «Εγώ ήμουν η υποψήφια, εγώ ήμουν το άτομο που αναφερόταν στο ψηφοδέλτιο. Είμαι ιδιαίτερα ενήμερη των προκλήσεων, των προβλημάτων και των ελλείψεων που είχαμε», πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές υπέρ του Τραμπ, και άσκησε σκληρή κριτική στον νέο Αμερικανό πρόεδρο για μερικές από τις απόψεις του στην εξωτερική πολιτική και για τα υπερβολικά σε αριθμό tweet που στέλνει.

«Επέστρεψα στο να είμαι ενεργός πολίτης - και μέρος της αντίστασης», είπε.

Επίσης, δήλωσε πως υποστηρίζει τα πρόσφατα πυραυλικά χτυπήματα στη Συρία, αλλά δεν είναι σίγουρη ότι θα κάνουν τη διαφορά. «Υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε ακόμα πλήρως σχετικά με το χτύπημα αυτό» είπε.

Sponsored Box