ΔΙΕΘΝΕΣ
03/05/2017 11:08 EEST | Updated 03/05/2017 11:08 EEST

Νέα Ζηλανδία: Οργή των Μαορί για μοντέλο του Playboy που φωτογραφήθηκε γυμνή σε ιερό βουνό

rediguana_nz via Getty Images
A late afternoon view of Mount Taranaki (Mt Egmont) from Lake Mangamahoe. Mt Taranaki is a stratovolcano that is active, but in a resting (quiescent) state.

Την οργή των Μαορί έχει προκαλέσει η Jaylene Cook, μοντέλο του Playboy, με περίπου 300.000 followers στο Instagram, που ανέβηκε στο όρος Ταρανάκι- ένα ιερό για τους Μαορί της περιοχής βουνό- φωτογραφήθηκε γυμνή και ανέβασε τη φωτογραφία στον λογαριασμό της στο Instagram.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι ντόπιοι Μαορί βρήκαν προσβλητική την κίνηση από πολιτιστικής άποψης, καθώς η κορυφή του ηφαιστείου είναι ιερή για αυτούς.

«Είναι σαν να πάει κάποιος στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και να βγάζει μια γυμνή φωτογραφία» δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ο Ντένις Νγκαγουάρε, εκπρόσωπος της τοπικής φυλής Μαορί. «Είναι ένας ιερός χώρος, και κάτι τέτοιο είναι τελείως ανάρμοστο».

Η φωτογραφία τραβήχτηκε και ανέβηκε πριν από λίγες ημέρες και έχει συγκεντρώσει περίπου 9.500 likes.

Για τους Μαορί της περιοχής, το ηφαίστειο θεωρείται τάφος του γενάρχη της φυλής, και αντιμετωπίζεται το ίδιο ως πρόγονος. Ακόμα και το σκαρφάλωμα στην κορυφή του θεωρείται ιεροσυλία, και γίνεται σπάνια, και μόνο για τελετουργικούς σκοπούς.

Στο όρος Ταρανάκι (που ο πλοίαρχος Κουκ είχε ονομάσει όρος Έγκμοντ) έχουν λάβει χώρα και άλλες φορές περιστατικά που έχουν ενοχλήσει την τοπική κοινότητα των Μαορί, περιλαμβανομένου ενός μπάρμπεκιου στην κορυφή και γκραφίτι στο βουνό.

Η ίδια η Cook υποστηρίζει πως είχε κάνει την έρευνά της προηγουμένως, και θεωρούσε ότι η συγκεκριμένη φωτογράφηση δεν ήταν προσβλητική. Σημειώνεται πως στον λογαριασμό της ανεβάζει συχνά φωτογραφίες από ταξίδια της σε μακρινούς προορισμούς, οι οποίες συνήθως αρκετά συχνά έχουν έντονο το ερωτικό στοιχείο (ακολουθούν κάποιες από τις πιο...κατάλληλες).

Who wants to ride the rapids! 😃💦 • w/ @thejoshshaw ❤ 👙 @teeny.bikini.australia

A post shared by Jaylene Cook (@jaylenecook_) on

Waking up to an ever changing horizon w/ @wildernessnz 🚐❤💭☀️🍃

A post shared by Jaylene Cook (@jaylenecook_) on

He spoils me every day! @thejoshshaw - you are amazing ☺️⛵️🌅❤️👑🔒💞💋💍

A post shared by Jaylene Cook (@jaylenecook_) on

☀️💦🍃

A post shared by Jaylene Cook (@jaylenecook_) on