ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/05/2017 05:01 EEST | Updated 03/05/2017 05:01 EEST

Αχτσιόγλου: Τα 2/3 των συνταξιούχων δεν θα δουν παρέμβαση ή προσαρμογή στις συντάξεις τους

Eurokinissi

Περίπου τα 2/3 των συνταξιούχων δεν θα δουν καμία παρέμβαση και καμία προσαρμογή στις συντάξεις τους δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξη στην ΕΡΤ την Τρίτη, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα αφορούν τις προσωπικές διαφορές που σε καμία περίπτωση ακόμα και στις πιο υψηλές συντάξεις να μην υπάρχει παρέμβαση μεγαλύτερη από 18%. Επίσης, υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι μιλάμε πάντα για μετά το 2019» .

Η Αχτσιόγλου ανέφερε ότι η αρχική απαίτηση ήταν από το ΔΝΤ για 4,5 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρων καθαρής λιτότητας και ότι με τη νέα συμφωνία αυτό το οποίο επιτεύχθηκε είναι να αλλάξει το μείγμα. Δηλαδή να υπάρχει μια συμφωνία μηδενικού δημοσιονομικού αντίκτυπου 1% μέτρα αρνητικά 1% θετικά το 2019 και αντίστοιχα το 2020. Ειδικότερα η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις θα αφορούν παλιές συντάξεις οι οποίες έχουν κάποια προσωπική διαφορά που μπορεί να είναι της τάξης του 2% , του 5% .

«Αυτό που διασφαλίσαμε είναι να υπάρχει ένα ταβάνι ώστε σε καμία περίπτωση ακόμα και στις πιο υψηλές συντάξεις να μην υπάρχει παρέμβαση μεγαλύτερη από 18%» .Οι παρεμβάσεις όπως δήλωσε θα αφορούν μόνο την προσωπική διαφορά είτε στις κύριες είτε στις επικουρικές συντάξεις και θα κινούνται σε ένα εύρος ανάλογα από πιο ταμείο προερχόταν ο συνταξιούχος.«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προσωπικές διαφορές οι οποίες είναι και στο 40% με το ταβάνι όμως που διαμορφώνεται σε καμία περίπτωση η όποια παρέμβαση στην προσωπική διαφορά δεν θα ξεπερνά το 18%. Το ανώτατο όριο, η μεγαλύτερη μερίδα θα είναι γύρω από το 9% ανάλογα με τις προσωπικές διαφορές του καθένα».

 

Σχετικά με τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν η κ.Αχτσιόγλου έκανε λόγο για μια σειρά από κοινωνικά μέτρα που θα ελαφρύνουν την όποια επιβάρυνση.

 

«Το πλαίσιο της συμφωνίας όπως διαμορφώθηκε περιλαμβάνει και ένα πολύ σημαντικό πακέτο κοινωνικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ τα οποία θα υλοποιηθούν το 2019 διότι είναι βέβαιο ότι θα είμαστε εντός στόχου, ταυτόχρονα τα μέτρα αυτά είναι μέτρα στήριξης της ελληνικής οικογένειας, των ανέργων, των μικρομεσαίων, των φοιτητών, των νέων ανθρώπων.

 

Ειδικότερα αυτά τα μέτρα αφορούν επιδότηση ενοικίου που θα καλύψει περίπου το μισό του πληθυσμού που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ενοίκιο ή σε στεγαστικό δάνειο με μια μέση επιδότηση περίπου 1000 ευρώ το χρόνο, επίσης την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων που θα καλύψει τους μισούς μαθητές στα δημοτικά και στα γυμνάσια, ακόμα τη δημιουργία περίπου 30.000 θέσεων εργασίας και το μέτρο της ενίσχυσης του πρώτου και δεύτερου παιδιού στο επίδομα τέκνων που θα προστεθούν στα υπάρχοντα επιδόματα 260 εκατ. ευρώ που θα διατηρούνται κάθε χρόνο.

 

Αναφερόμενη στα όσα προβλέπει η νέα συμφωνία για τα εργασιακά η κ.Αχτσιόγλου ανέφερε ότι επανέρχονται σε ισχύ οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων δηλαδή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που αποτελούν, όπως δήλωσε, τις κύριες αρχές γιατί να ξαναστηθεί το οικοδόμημα του συλλογικού εργατικού δικαίου στα πόδια του, το οποίο είχε απορρυθμιστεί πλήρως την περίοδο 2010-2015.

Για τις ομαδικές απολύσεις η κ.Αχτσιόγλου ανέφερε ότι δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή στο όριο και ότι παραμένουν τα δεδομένα που ισχύουν μέχρι σήμερα με τους 6 εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις από 20-150 άτομα και το 5% για τις επιχειρήσεις άνω των 150 ατόμων . Πάνω σε αυτό το ζήτημα η υπουργός τόνισε ότι οι δανειστές «απαιτούσαν» διπλασιασμό του ορίου απολύσεων. Οι αλλαγές που θα υπάρξουν αφορούν, επισήμανε η κ.Αχτσιόγλου, τη μεταβίβαση του ρόλου του ελέγχου στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ένα όργανο που λειτουργεί εντός του υπουργείου Εργασίας με τριμερή εκπροσώπηση των εργαζομένων,των εργοδοτών και του κράτους. Σχετικά με το συνδικαλιστικό νόμο δήλωσε ότι «από την πλευρά των δανειστών απαιτούσαν τη θεσμοθέτηση της εργοδοτικής ανταπεργίας, αναχαιτίστηκε αυτή η απαίτηση και δεν θα υπάρξει τέτοια θεσμοθέτηση».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)