ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/05/2017 13:45 EEST | Updated 03/05/2017 13:46 EEST

Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της ψευδορκίας ο Ηλίας Πλασκοβίτης. Είχε καταθέσει για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Eurokinissi

Οριστικά απάλλαξε το Εφετείο από την κατηγορία της ψευδορκίας σχετικά με την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, επί θητειών του Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου, Ηλία Πλασκοβίτη.

Ο κ. Πλασκοβίτης είχε παραπεμφθεί σε δίκη μετά την κατάθεσή του ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, στην οποία υποστήριξε ότι η λίστα Λαγκάρντ έφθασε στην Ελλάδα «ατύπως και ανεπισήμως». Ωστόσο, η κατάθεση του άλλαξε μετά την αποκάλυψη εγγράφου, μέσω του οποίου ζητούσε από τις γαλλικές αρχές να βοηθήσουν ώστε να φτάσει στην Ελλάδα η περιβόητη λίστα.

Στην πρωτοβάθμια δίκη το πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είχε αθωωθεί, αλλά κατά της αθωωτικής απόφασης ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία. Έτσι, ο κ. Πλασκοβίτης κάθισε εκ νέου στο εδώλιο του Εφετείου, το οποίο έκρινε, κατά πλειοψηφία, απαράδεκτη την εισαγγελική έφεση. Το ίδιο ζήτησε και ο εισαγγελέας, ο οποίος τόνισε ότι η έφεση δεν αιτιολογείται και πρέπει να κριθεί απαράδεκτη, καθώς δεν αναφέρει ποια αποδεικτικά μέσα δεν έλαβε υπόψη του το δικαστήριο όταν αθώωσε τον κ. Πλασκοβίτη, ώστε να υποδείξει στο παρόν δικαστήριο την «λάθος εκτίμηση» της πρώτης απόφασης.

Στην κατάθεση που είχε δώσει στο Ειδικό Δικαστήριο, στην δίκη του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο κ. Πλασκοβίτης είχε πει, αναφερόμενος στα επίμαχα στοιχεία της λίστας: «Δεν τα λέγαμε ακόμη τότε λίστα Λαγκάρντ, αλλά λίστα Φαλτσιανί. Με ενημέρωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου για τη συνεννόηση που είχε γίνει με την Γαλλίδα ομόλογό του, κ. Λαγκάρντ, προκειμένου να έλθει στα χέρια μας η λίστα και να διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος. Μου είπε να έλθω σε επαφή με αρμόδιο στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, τον κ. Φενέ και την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος για να σταλεί η λίστα στην Ελλάδα. Στην εξεταστική επιτροπή δεν ανακάλεσα, δυστυχώς, ότι εστάλη και ένα φαξ από το γραφείο μου προς τον άμεσο προϊστάμενό του με το ίδιο αίτημα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Box