ΔΙΕΘΝΕΣ
04/05/2017 15:54 EEST | Updated 04/05/2017 15:54 EEST

Η Ρωσία θα βοηθήσει τον Ερντογάν στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου σε σεισμογενή παραλιακή περιοχή

POOL New / Reuters
Russian President Vladimir Putin (R) shakes hands with his Turkish counterpart Tayyip Erdogan during a news conference following their talks in Sochi, Russia, May 3, 2017. REUTERS/Alexander Zemlianichenko/Pool

Ανησυχία προκάλεσε η είδηση ότι στην ατζέντα της πρόσφατης συνάντησης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν-Βλάντιμιρ Πούτιν στο Σότσι ήταν και η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον «ΑΝΤ1», ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Νιχάτ Ζεϋμπεκτσί, δήλωσε ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού συνολικής ισχύος 1.600 μεγαβάτ  θα ξεκινήσει μέσα σε ένα μήνα από ρωσικές κατασκευαστικές εταιρείες. Η κατασκευή θα κοστίσει 22 δισ. δολάρια και το έργο θα επιβλέπει ρωσική εταιρεία.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι ο σταθμός θα χτιστεί πάνω σε ένα ρήγμα με καταστροφικό παρελθόν, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Μεσόγειο. Στο παρελθόν, η Ελλάδα είχε προβεί σε σειρά διαβημάτων τόσο προς τις ΗΠΑ, όσο και προς την Γερμανία, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με το «Βήμα», το πρώτο μεγάλο σεισμικό πρόβλημα για την περιοχή του Ακούγιου ανακύπτει από το ρήγμα του Ετσέμις, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων από το σημείο που έχει επιλεγεί. Το ρήγμα αυτό είναι ικανό να προκαλέσει σεισμούς έως και 8 βαθμών Ρίχτερ.

Τα τοπικά προβλήματα συμπληρώνονται και από τη δραστηριότητα του γειτονικού ρήγματος στη γραμμή Μίσις - Τσεϊχάν, με μήκος αρκετό για να προκαλέσει σεισμούς της τάξεως των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αλλωστε μόλις προ έτους, τον Ιούνιο του 1998, έδωσε έναν σεισμό 6,2 βαθμών που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα Αδανα, στο Τσεϊχάν και σε άλλες πόλεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων συγκλίνουν στην άποψη ότι ένας σεισμός μεγάλου μεγέθους (μεγαλύτερου των 6,5 βαθμών) είναι απολύτως πιθανός μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια. 

Τέλος, να αναφέρουμε ότι ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι θα δοθεί η δυνατότητα στην Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να εξελιχθεί σε μια μεγάλη πυρηνική δύναμη.