ΔΙΕΘΝΕΣ
04/05/2017 16:34 EEST

Βουλγαρία: Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η νέα κυβέρνηση και ο Μπορίσοφ. Για πρώτη φορά συμμετέχουν και εθνικιστές

NIKOLAY DOYCHINOV via Getty Images
Bulgaria's new centre-right Prime Minister Boyko Borisov (C) waves during an official swearing-in ceremony for his cabinet on May 4, 2017 at the parliament in Sofia. The leader of Bulgaria's centre-right Boyko Borisov on May 3 nominated four representatives of a nationalist alliance as ministers in his proposed new cabinet. The list was due to be presented to the president and to parliament for approval on May 4. The expected green light will make Borisov, 57, prime minister for the third time. / AFP PHOTO / NIKOLAY DOYCHINOV (Photo credit should read NIKOLAY DOYCHINOV/AFP/Getty Images)

Ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ υποσχέθηκε να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και να αυξήσει τα εισοδήματα των πολιτών στη φτωχότερη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται έλαβε σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία αποτέλεσε μια τυπική διαδικασία αφότου το κόμμα GERB του Μπορίσοφ, το οποίο κέρδισε τις πρόωρες εκλογές του Μαρτίου, κατέληξε σε συμφωνία με τους Ενωμένους Πατριώτες (UP), μια συμμαχία τριών εθνικιστικών κομμάτων, για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Το μικρό λαϊκιστικό κόμμα Volya ψήφισε υπέρ της νέας κυβέρνησης, ενώ οι Σοσιαλιστές και το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MRF την καταψήφισαν.

Ο Μπορίσοφ, που γίνεται πρωθυπουργός για τρίτη φορά, δεσμεύθηκε ότι θα κατασκευάσει περισσότερους αυτοκινητοδρόμους και ότι θα καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο προκειμένου να τονώσει την οικονομία. Αυτό αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του μέσου μηνιαίου μισθού κατά 50% σε διάστημα τεσσάρων χρόνων, ενώ η φορολογία εισοδήματος και επιχειρήσεων θα παραμείνει αμετάβλητη στο 10%, είπε.

«Θα ηγηθούμε πολιτικών και θα εφαρμόσουμε μέτρα για να αυξήσουμε τα εισοδήματα των πολιτών», δήλωσε ο 57χρονος Μπορίσοφ στο κοινοβούλιο, πριν από την ψηφοφορία.

Ο Μπορίσοφ δεσμεύθηκε να συστήσει ένα ειδικό σώμα για να καταπολεμήσει τη διαφθορά σε υψηλό επίπεδο, αλλά οι αναλυτές διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με τη βούλησή του για μεταρρυθμίσεις.

Η Βουλγαρία είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ σύμφωνα με τον δείκτη της Διεθνούς Διαφάνειας και η αποτυχία της να ξεριζώσει την εκτεταμένη διαφθορά έχει κρατήσει τη χώρα εκτός της ζώνης Σένγκεν όπου οι μετακινήσεις γίνονται χωρίς διαβατήρια και απομακρύνουν τους ξένους επενδυτές.

Ο Μπορίσοφ είπε πως η κυβέρνηση θα επιτρέψει κάποια δημοσιονομική χαλάρωση προκειμένου να αυξήσει το ποσό της κατώτατης κρατικής σύνταξης, που είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, ωστόσο σχεδιάζει να μειώσει σταδιακά το δημοσιονομικό έλλειμμα και να επιτύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2020.

Η βουλγαρική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος κατά 3% του ΑΕΠ, ποσοστό που οι αναλυτές θεωρούν πως δεν είναι αρκετό προκειμένου η βαλκανική χώρα να φθάσει γρήγορα το επίπεδο διαβίωσης της δυτικής Ευρώπης.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός, 962 λέβα (538 δολάρια), παραμένει ο χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών, την ίδια στιγμή που ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία φθάνει τα 1.440 ευρώ (1.573 δολάρια).

Η νέα κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν για πρώτη φορά οι εθνικιστές, θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Βουλγαρία προς τους συμμάχους της στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον.

Ο Μπορίσοφ, πρώην σωματοφύλακας και πυροσβέστης, προκάλεσε τις εκλογές μετά την παραίτησή του όταν η υποψήφια που υποστηρίχθηκε από το GERB έχασε στις προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο, από τον Ρούμεν Ράντεφ, έναν φιλικά προσκείμενο προς τη Ρωσία σύμμαχο του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Παρά την εύθραυστη πλειοψηφία μόλις μίας έδρας την οποία διαθέτει, η κυβέρνηση αναμένεται να παραμείνει στη θέση της τουλάχιστον έως τον Ιούλιο του 2018, καθώς η αντιπολίτευση δεν επιθυμεί να προκαλέσει πολιτική αστάθεια ενόσω η Βουλγαρία θα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Sponsored Post