ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2017 11:09 EEST | Updated 06/05/2017 11:09 EEST

DW: Το Βερολίνο ελπίζει σε νίκη του Μακρόν, αν και η συνεργασία μαζί του δεν θα είναι περίπατος για τη Γερμανία

GEOFFROY VAN DER HASSELT via Getty Images
A photo shows voting booths at a polling station in a nursery school in Montreuil, outside Paris, on May 6, 2017, one day before Sunday's presidential election run-off. / AFP PHOTO / GEOFFROY VAN DER HASSELT (Photo credit should read GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP/Getty Images)

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι, αν εκλεγεί, ένας εποικοδομητικός εταίρος για το Βερολίνο. Παρόλα αυτά δεν θεωρείται ότι η συνεργασία μαζί του θα είναι…περίπατος. Ο ιδρυτής του κινήματος En Marche τίθεται υπέρ της κοινής ανάληψης ευρωπαϊκών χρεών, που αποτελεί, ως γνωστόν, κόκκινο πανί για το Βερολίνο. Παράλληλα, ο Εμ. Μακρόν θεωρεί αφόρητα τα πλεονάσματα του γερμανικού εμπορικού ισοζυγίου και υπερβολικά χαμηλές τις γερμανικές δημόσιες επενδύσεις.

Την ίδια στιγμή όμως, δεν έχει προκαταλήψεις έναντι της Γερμανίας, δηλώνει η γαλλίδα ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρντ, σύμβουλός του Εμ. Μακρόν σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Σε αντίθεση με σχεδόν όλους τους αντιπάλους του τόνισε κατά τη διάρκεια του γαλλικού προεκλογικού αγώνα ότι η Γερμανία αποτελεί για εκείνον υπόδειγμα στον οικονομικό τομέα.

Κανείς στο Βερολίνο δεν τολμά να φανταστεί τις συνέπειες που θα είχε μια νίκη της Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Θεωρείται δεδομένο ότι μια ενδεχόμενη επικράτηση της Μαρίν Λεπέν θέτει σε κίνδυνο ό,τι έχτισαν επί δεκαετίες μεταπολεμικά Γαλλία και Γερμανία. Επιπλέον ουδείς στη γερμανική πρωτεύουσα είναι σε θέση να φανταστεί μια ΕΕ χωρίς την Γαλλία.

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν πρωτιά του Εμανουέλ Μακρόν. Όμως, στο Βερολίνο επικρατεί ανησυχία, μιας και στην περίπτωση του Brexit, αλλά και στις αμερικανικές εκλογές οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω. Από την πλευρά της πάντως η Α. Μέρκελ στήριξε, έστω και έμμεσα, τον υποψήφιο του κινήματος En Marche (Εμπρός). Σε συνέντευξή της στη εφημερίδα Kölner Stadt-Αnzeiger αφού τόνισε ότι δεν παρεμβαίνει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, πρόσθεσε ότι θα χαίρονταν αν εκλέγονταν ο Εμ. Μακρόν, ο οποίος, όπως είπε η καγκελάριος, ακολουθεί συνειδητά μια φιλοευρωπαϊκή πολιτική.

Η Κλαιρ Ντεσμέ από την Γερμανική Εταιρία Εξωτερικής Πολιτικής θεωρεί ότι ο Εμ. Μακρόν είναι «συμβατός» με όλα σχεδόν τα γερμανικά κόμματα. Η ειδική σε ζητήματα Γαλλίας εκτιμά ότι το καθοριστικό στοιχείο για το Βερολίνο είναι ότι οι θέσεις του Εμ. Μακρόν είναι πολύ κοντά στις γερμανικές ως προς το ευρώ και τη ζώνη του Σέγκεν, αλλά και σε ζητήματα όπως η Ρωσία, η Συρία και το ελεύθερο εμπόριο. Από την πλευρά του ο Άλμουτ Μέλερ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων πιστεύει ότι «για το Βερολίνο ο Εμ. Μακρόν είναι ο μόνος, που μπορεί να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις που απειλούν σήμερα την ΕΕ».

Η υποστήριξη του Βερολίνου ενδέχεται ωστόσο να αποδειχθεί μπούμερανγκ για τον Εμ. Μακρόν. Στην τηλεμαχία της περασμένης Τετάρτης η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν τον κατηγόρησε ότι διασφάλισε τις «ευλογίες της Μέρκελ» και ότι «δεν σχεδιάζει τίποτα χωρίς την συγκατάθεση της Γερμανίδας καγκελαρίου». Με αρκετή δόση ειρωνείας η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου είπε: «σε κάθε περίπτωση μετά τις εκλογές, η Γαλλία θα κυβερνάται από μια γυναίκα: είτε από εμένα, είτε από την κ. Μέρκελ».

Πηγή : Deutsche Welle