ΔΙΕΘΝΕΣ
08/05/2017 15:46 EEST | Updated 08/05/2017 15:46 EEST

Αντιδράσεις με το φόρουμ για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ στην Σαουδική Αραβία

STR New / Reuters
Protesters hold posters of prisoners during a protest in Qatif March 9, 2011. Saudi Shi'ites staged another small protest in the kingdom's eastern province on Wednesday, defying a ban on demonstrations. More than 100 mostly young men gathered in the main Shi'ite city of Qatif on the Gulf coast to demand the release of prisoners they say are held without trial, witnesses said. Banner reads:

Η διοργάνωση ενός φόρουμ υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Σαουδική Αραβία για τις δράσεις και το έργο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αποτελεί «προσβολή» για τους σαουδάραβες υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται στην φυλακή, σε μια χώρα όπου οι ανεξάρτητες ΜΚΟ δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Διαβάστε ακόμα:Η Σαουδική Αραβία εξελέγη μέλος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών

Η Ουνέσκο διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα στην σαουδαραβική πρωτεύουσα το έβδομο διεθνές φόρουμ των ΜΚΟ, υπό τον τίτλο: «Οι νέοι και η επιρροή τους στην κοινωνία».

«Η διοργάνωση μιας εκδήλωσης υψηλού κύρους για τις ΜΚΟ στην Σαουδική Αραβία αποτελεί προσβολή για πάνω από δέκα σαουδάραβες που βρίσκονται στην φυλακή διότι προσπάθησαν να ιδρύσουν ανεξάρτητες οργανώσεις και ένα αναπάντεχο βραβείο για κυβερνητικούς αξιωματούχους», υπογράμμισε ο Άνταμ Κουγκλ, ερευνητής του HRW για την Μέση Ανατολή.

Ο Κουγκλ υπενθύμισε πως το 2015 η Σαουδική Αραβία υιοθέτησε έναν νόμο που επέτρεπε για πρώτη φορά σε ΜΚΟ να κάνουν δραστηριότητες πέραν των φιλανθρωπικών.

Εντούτοις, σύμφωνα με τον ίδιο, η νομοθεσία παρουσιάζει «σοβαρά ελαττώματα», καθώς, μεταξύ άλλων, απαγορεύει την συνεργασία ΜΚΟ με ξένες οργανώσεις χωρίς να λάβουν κυβερνητική έγκριση, τόνισε ο Κουγκλ, σημειώνοντας πως οι αρχές του Ριάντ συνεχίζουν να διώκουν και να φυλακίζουν ανεξάρτητους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ιδρύουν «μη αδειοδοτημένες οργανώσεις».

Στην διοργάνωση του φόρουμ συμμετείχε το ίδρυμα MiSK που ίδρυσε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)