ΔΙΕΘΝΕΣ
08/05/2017 03:30 EEST | Updated 08/05/2017 14:25 EEST

Νεκρός και ο νέος επικεφαλής του ISIS στο Αφγανιστάν

MILpictures by Tom Weber via Getty Images
Combat ready special operation forces soldier in an Afghanistan war scene with a black hawk helicopter.

Ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, Αμπντούλ Χασίμπ, σκοτώθηκε σε επιχείρηση του στρατού, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές και αφγανικές αρχές.

Ο Χασίμπ τραυματίστηκε θανάσιμα πριν από 10 ημέρες σε αμερικανο-αφγανική επιχείρηση στην ανατολική περιφέρεια Νανγκαράρ, στα σύνορα με το Πακιστάν. Ο ίδιος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, βρισκόταν πίσω από την επίθεση σε στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Καμπούλ, κατά την οποία χάθηκαν 50 ανθρώπινες ζωές.

Δύο ακόμα Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση, η οποία διεξήχθη σε υπόγεια τούνελ που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος. Το Ισλαμικό Κράτος μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιώσει την συγκεκριμένη είδηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χασίμπ ήταν ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους μόλις ένα χρόνο, μετά τον θάνατο του προκατόχου του σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή.

«Αυτή η επιτυχής επιχείρηση αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα στην αδυσώπητη επιχείρησή μας να νικήσουμε το ISIS-K στο 2017», είπε ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζον Νίκολσον, από τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Καμπούλ. Το ISIS-K αναφέρεται στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν» (παλιά ονομασία της περιοχής) η οποία ενώ διατηρεί σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία και το Ιράκ, δρα ανεξάρτητα. Το ISIS-K επιχειρεί στο Αφγανιστάν από το 2015, πολεμώντας εξίσου και τους Ταλιμπάν και τις δυνάμεις των Αφγανών και των Αμερικανών.

Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν είχαν διεξαγάγει μια σειρά επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ-Κ από τον Μάρτιο με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεταξύ άλλων αεροσκαφών, σκοτώνοντας δεκάδες μαχητές, κυρίως στο Νανγκαρχάρ, στα σύνορα με το Πακιστάν.