ΔΙΕΘΝΕΣ
09/05/2017 08:47 EEST | Updated 09/05/2017 08:47 EEST

Φωτογραφίες, βίντεο: Εορτασμοί και η καθιερωμένη γιγαντιαία στρατιωτική παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» στη Ρωσία

Mikhail Metzel via Getty Images
MOSCOW, RUSSIA - MAY 9, 2017: Servicemen in Moscow's Red Square during a Victory Day military parade marking the 72nd anniversary of the victory over Nazi Germany in the 1941-1945 Great Patriotic War, the Eastern Front of World War II. Mikhail Metzel/TASS (Photo by Mikhail Metzel\TASS via Getty Images)

Με την καθιερωμένη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση γιορτάστηκε και φέτος στη Ρωσία η «Ημέρα της Νίκης» στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα, 9 Μαΐου 2017, είναι η 72η επέτειος του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου» όπως αποκαλείται στη Ρωσία η σκληρή σύγκρουση μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, δήλωσε πως δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει δύναμη που θα μπορούσε να υποδουλώσει τους Ρώσους. «Έκαναν να γυρίσει ο ματωμένος τροχός του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έδιωξαν τον εχθρό από την πατρίδα μας, όπου είχε τολμήσει να έρθει, συνέτριψαν τον Ναζισμό και έδωσαν τέλος στις κτηνωδίες του» είπε, αναφερόμενος στους στρατιώτες του «Κόκκινου Στρατού» κατά τον πόλεμο, προσθέτοντας πως «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι ήταν οι πατέρες μας, οι παππούδες και οι προπαππούδες μας που έφεραν την ελευθερία στην Ευρώπη και την πολυπόθητη ειρήνη στον πλανήτη».

Επίσης, συμπλήρωσε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αποκρούσουν οποιαδήποτε επίθεση, καθώς οι πόλεμοι του παρελθόντος έχουν διδάξει τη Ρωσία να είναι σε επαγρύπνηση.

Πάνω από 10.000 άνδρες και γυναίκες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, παρέλασαν στην Κόκκινη Πλατεία, μαζί με περίπου 100 στρατιωτικά οχήματα. Την παρέλαση, από πλευράς οχημάτων, «άνοιξαν» άρματα μάχης Τ-34, της εποχής του Δευτέρου Παγκοσμίου. Το Τ-34 ήταν ένα από τα πιο εμβληματικά όπλα της σύγκρουσης μεταξύ ΕΣΣΔ και Γ' Ράιχ, και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα άρματα της εποχής του. Ακολούθησαν διάφορα σύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως πύραυλοι Iskander-M, άρματα μάχης Armata T-14, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Kurganets, αυτοκινούμενα πυροβόλα Msta-S κ.α, αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M2DT, Pantsir-SA και S-400 Triumf κ.α. Ωστόσο, λόγω καιρού δεν πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδείξεις.

victory day

victory day

victory day

victory day

victory day