CULTURE
10/05/2017 03:31 EEST

Οι ηθοποιοί του «Αντιγόνη, η αληθινή ιστορία» εξηγούν γιατί δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την αντισυμβατική παράσταση

michael cacoyannis foundation

Τον Ιούνιο, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η Αντιγόνη λέει την αληθινή ιστορία της προσπαθώντας να μας κάνει να τη δούμε με άλλα μάτια. Γιατί μέχρι τώρα την ξέραμε ως ένα μοιραίο πλάσμα που αυτοκτονεί από επιλογή, εκεί στη σπηλιά που την έκλεισε ζωντανή ο Κρέοντας, επειδή τόλμησε να θάψει τον αδελφό της.

Τι θα γινόταν όμως εάν… λέμε εάν, αποφάσιζε να επαναστατήσει ενάντια σε αυτή τη μοίρα; Να μην αυτοκτονεί ανά τους αιώνες υπηρετώντας τους νόμους των Θεών, αλλά αποφασίζοντας να ζήσει, να αγαπήσει, να αγαπηθεί και τελικά να ευτυχήσει; Πώς θα αντιδρούσαν ο Οιδίποδας και η Ισμήνη σε μια τέτοια απόφασή της; Ο Αίμονας θα την προστάτευε ξανά ή όχι; Άραγε, ο Σοφοκλής θα την άφηνε να ευτυχήσει καταστρέφοντας το καλύτερο έργο του; Ή μήπως, για να συμβούν όλα αυτά, η Αντιγόνη χρειάζεται βοήθεια από άλλη τραγωδία; Οι σημερινοί άνθρωποι, είναι ικανοί να διδάξουν αυτούς που τους δίδαξαν;

Ποιος δεν θέλει να μάθει την αληθινή ιστορία της Αντιγόνης; Η Βάνα Πεφάνη σκηνοθετεί αυτή τη φορά ένα ανάλαφρο, νεανικό έργο και μια Αντιγόνη αντισυμβατική ,ονειροπόλα και επαναστάτρια, στο «Αντιγόνη, η αληθινή ιστορία» -ένα σύγχρονο όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, ή αλλιώς ένα βράδυ όπου όλα μπορούν να συμβούν.

Ρωτήσαμε τους ηθοποιούς της παράστασης τι βρίσκουν ενδιαφέρον στο έργο και τι πιστεύουν ότι θα βρει ενδιαφέρον ο κόσμος στην παράστασή τους. Και μας απάντησαν.

michael cacoyannis foundation

Βασίλης Αφεντούλης

Μια πολύ καλά ενορχηστρωμένη απόπειρα στην οποία συνδυάζονται το ταλέντο και η όρεξη των ηθοποιών με το όραμα και τις εικόνες της σκηνοθέτιδας. Μέσα από το κείμενο ο θεατής μεταφέρεται σε έναν κόσμο όπου οι ήρωες ξεδιπλώνουν τους χαρακτήρες και τις αδυναμίες τους ενσωματωμένοι στο σήμερα.

Μαρία Δαμασιώτη

Σε μία εποχή γεμάτη από αμφιβολία, δυσκολίες και φόβο, ένα σύγχρονο παραμύθι είναι μία ανάσα ζωής και αισιοδοξίας. Μας δίνει κουράγιο και δύναμη να παρακολουθούμε ή να ερμηνεύουμε ήρωες διαχρονικούς που επιλέγουν τη ζωή αντί του τραγικού τους τέλους.

Μαρία Καβουκίδη

Η παράσταση είναι μια αξιόλογη και πρωτότυπη προσπάθεια συγκριτικού προσδιορισμού του πολιτισμικού φορτίου της τρέχουσας νεοελληνικής πραγματικότητας με την άνευ όρων επανεμφάνιση και τοποθέτηση στο «τώρα», τραγικών ηρώων των Σοφοκλή και Ευριπίδη.

Αντώνης Καραθανασόπουλος

Διότι δεν υπάρχει καλύτερος καθρέπτης για τα κακώς κείμενα και καταλληλότερη δίοδος για να ανατρέξουμε με τρόπο αγνό και ανιδιοτελή σε κάποιες βασικές ηθικές αρχές από τα παραμύθια. Κι αυτή η παράσταση φέρει κάθε στοιχείο της αίγλης ενός παραμυθιού.

Νικολίνα Μουαίμη

Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοήθα να δούμε την αλήθεια. Η  παράσταση «Αντιγόνη, η Αληθινή Ιστορία», είναι μια περιπέτεια μυαλού και ψυχής, που οδηγείται σε μια αλήθεια, που μας αφορά όλους!

Δήμητρα Σύρου

Η Αντιγόνη, μαζί με άλλους ήρωες, μεταφέρονται από την αρχαία τραγωδία στη σύγχρονη κωμωδία. Έρχονται για να δούμε στα πρόσωπά τους, όχι μόνο τους ήρωες που ξέρουμε αλλά τον ίδιο μας τον εαυτό. Που είναι ερωτευμένος, που πονάει, που γελάει, που χωρίζει, που φοβάται. Μαζί τους γινόμαστε ένα, ήρωες τραγωδιών και σύγχρονοι άνθρωποι. Ψυχές που ψάχνουν, τι άλλο; Τον έρωτα.

Γιώργος Χουλιάρας

Σε ότι αφορά την παράστασή μας «Αντιγόνη, η αληθινή ιστορία», φωτίζεται μια εναλλακτική πτυχή της ζωής των ηρώων η οποία αγγίζει σημεία μιας υποθετικής καθημερινότητας τους, ενισχύοντας την μυθολογική τους υπόσταση με μια σκιαγράφησή ανθρώπινης αδυναμίας που δύναται να φέρει ο καθ' ένας απ' αυτούς και προτείνει μια εναλλακτική, πιο προσγειωμένη ματιά στα ατομικά χαρακτηριστικά και τα θέλω τους. Με αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο ο μύθος και ο ήρωας διαστέλλονται και αναπτύσσονται περαιτέρω, φανερώνοντας μια ανθρώπινη διάσταση σχεδόν αντι-ηρωική και καθημερινή, η οποία δίνει τροφή για σκέψη σε ότι αφορά τη σύνδεσή μας με το παρελθόν και τη ματιά που πιθανώς πρέπει να ρίξουμε πίσω μας για να δούμε το μέλλον που ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

Χρήστος Χριστόπουλος

α) έχει πλάκα

και

β) ο κόσμος θα δει μέσα στην παράσταση κομμάτια του εαυτού του

Επίσης θυμίζει τους στίχους του Σεφέρη στην Κίχλη:

«Τραγούδησε μικρὴ Ἀντιγόνη, τραγούδησε, τραγούδησε...

δὲ σοῦ μιλῶ γιὰ περασμένα, μιλῶ γιὰ τὴν ἀγάπη

στόλισε τὰ μαλλιά σου μὲ τ᾿ ἀγκάθια τοῦ ἥλιου,σκοτεινὴ κοπέλα.»

INFO

«Αντιγόνη, η αληθινή ιστορία»

Χρύσα Ξουραφά

Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη

Από την Πέμπτη 8 Ιουνίου μέχρι την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος

Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

www.mcf.gr