ΔΙΕΘΝΕΣ
10/05/2017 10:31 EEST

O Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε επιστήμονες στο Βατικανό για εξηγήσουν στους ιερείς το Big Bang

GLENN CHAPMAN via Getty Images
Pope Francis speaks during the TED Conference, urging people to connect with and understand others, during a video presentation at the annual scientific, cultural and academic event in Vancouver, Canada, April 25, 2017. / AFP PHOTO / Glenn CHAPMAN (Photo credit should read GLENN CHAPMAN/AFP/Getty Images)

Το 2014 ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στην παπική Ακαδημία των Επιστημών έκανε την «υπέρβαση» αποδεχόμενος δημόσια τις επιστημονικές θεωρίες περί της εξέλιξης των ειδών και αυτή για τη δημιουργία του κόσμου, το γνωστό Big Bang. Εξάλλου όπως δήλωσε ο θεός «δεν είναι μάγος» και δεν διαθέτει «μαγικό ραβδί». Η δήλωση του αυτή ήταν άκρως αντίθετη με τις θέσεις που είχε διατυπώσει ο προκάτοχός του παπικού θρόνου, Βενέδικτος 16ος ο οποίος επέμενε στην βιβλική εκδοχή της δημιουργίας. Για τον πάπα Φραγκίσκο όμως οι θεωρίες δεν είναι ασύμβατες με την ύπαρξη του θεού.

Μετά από αυτή τη δήλωση το Βατικανό έκανε τώρα ένα ακόμη βήμα. Προσκάλεσε κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο και κυρίως κοσμολόγους για να τους εξηγήσουν το Big Bang. Μεταξύ βέβαια των θεμάτων που θα αναλυθούν είναι η θεωρία για τις μαύρες τρύπες, τα βαρυτικά κύματα και τον χωροχρόνο.

Το συνέδριο, που θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα, έρχεται να τιμήσει τη μνήμη του βέλγου Ιησουίτη ιερέα, καθηγητή φυσικής, αστρονόμου, κοσμολόγου και μαθηματικού Ζωρζ Λεμαίτρ ο οποίος ήταν ο πρώτος που το 1927 στο έργο του υπό τον τίτλο «Ένα ομογενές Σύμπαν σταθερής μάζας και αυξανόμενης ακτίνας ως ερμηνεία για την ακτινική ταχύτητα των εξωγαλαξιακών νεφελωμάτων», παρουσίασε την θεωρία ενός διαστελλόμενου Σύμπαντος και εισηγήθηκε πρώτος αυτό που αργότερα έγινε γνωστό ως η θεωρία της Μεγάλης Εκρήξεως, δηλ το Big Bang την οποία είχε ονομάσει «υπόθεση του πρωταρχικού ατόμου»

O επικεφαλής του Παρατηρίου του Βατικανού, Ιησουίτης Γκάι Κονσολμαγκνο δήλωσε πως η θεωρία του Λεμαίτρ αποτελεί απόδειξη πως κάποιος μπορεί να πιστεύει στον θεό και στη θεωρία του Big Bang. «Ο ίδιος ο Λεμαίτρ ήταν πολύ προσεκτικός και υπενθύμιζε στους ανθρώπους- συμπεριλαμβανομένου του Πάπα Πίου του 12ου- πως η πράξη δημιουργίας του θεού δεν είναι κάτι που συνέβη πριν από 13,8δισεκ χρόνια. Αλλά κάτι που συνέβη σε βάθος χρόνου».

Το να πιστεύει κανείς πως ο Θεός απλά δημιούργησε το big bang σημαίνει πως «υποβαθμίζει το θεό σε έναν θεό της φύσης, όπως ήταν ο Δίας που πετούσε τις αστραπές. Αυτός δεν είναι ο θεός στον οποίο πιστεύουμε εμείς οι χριστιανοί» συμπλήρωσε και τόνισε πως οι πιστοί χριστιανοί πιστεύουν σε έναν υπερφυσικό θεό που είναι υπεύθυνος για την ύπαρξη του σύμπαντος ενώ η επιστήμη «μας λέει πως το έκανε».