ΔΙΕΘΝΕΣ
11/05/2017 14:39 EEST | Updated 11/05/2017 14:39 EEST

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα 428 υποψηφίων του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές

POOL New / Reuters
French President elect Emmanuel Macron (R) speaks with French Foreign Minister Jean-Marc Ayrault (L) as French National Assembly speaker Claude Bartolone (2ndL), French Culture Minister Audrey Azoulay (C) and French Justice Minister Jean-Jacques Urvoas (2ndR) listen during a ceremony to mark the anniversary of the abolition of slavery and to pay tribute to the victims of the slave trade at the Jardins du Luxembourg in Paris, France, May 10, 2017. REUTERS/Eric Feferberg/Pool

Το κόμμα του εκλεγμένου προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα τα ονόματα των 428 υποψηφίων του République en marche στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, εκ των οποίων το 52% προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών –τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει o νέος πρόεδρος– ενώ οι μισές είναι γυναίκες.

Εκ των 428 προσώπων που περιλαμβάνονται στην προκαταρκτική λίστα και επιλέχθηκαν ως υποψήφιοι από συνολικά «19.000 φακέλους» οι οποίοι υποβλήθηκαν, το «52% των γυναικών υποψηφίων και των ανδρών υποψηφίων προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών και δεν άσκησε ποτέ κάποιο αιρετό αξίωμα ούτε ασκεί σήμερα καθήκοντα σε κάποια πολιτική θέση» εξήγησε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ρισάρ Φεράντ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

«Ο ίδιος έκανε λόγο για «μια πραγματική ισοτιμία» με 214 γυναίκες υποψήφιες και 214 άνδρες υποψήφιους.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας δεν θα ορίσει κάποιον υποψήφιο στην εκλογική περιφέρεια του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.

Ο Βαλς, οι πολιτικές θέσεις του οποίου χαρακτηρίζονται παρόμοιες με εκείνες του Μακρόν και που αντιπροσωπεύει τους μετριοπαθείς της δεξιάς πτέρυγας ενός βαθιά διχασμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να αναλάβει κάποιο ρόλο στην προεδρική πλειοψηφία του Μακρόν.

Εντούτοις, το επιτελείο του νέου προέδρου της χώρας επισήμανε ότι ο Βαλς δεν πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να οριστεί υποψήφιος του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

«Δεν θα ορίσουμε τον Μανουέλ Βαλς (ως υποψήφιο)» τόνισε ο Ρισάρ Φεράντ, στη συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας, ωστόσο:

«Δεν θα ορίσουμε υποψήφιο εναντίον του Μανουέλ Βαλς».

Σύμφωνα με τον Φεράντ, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις αναφορικά με τους υποψηφίους που απομένουν για να συμπληρωθούν οι 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας.

Ο γενικός γραμματέας του République en marche τόνισε ότι το κόμμα είναι αποφασισμένο να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Επιθυμούμε να οικοδομήσουμε μια πλειοψηφία με στόχο την αλλαγή και επομένως να συγκεντρώσουμε την απόλυτη πλειοψηφία για το La Republique en Marche στην Εθνοσυνέλευση».