ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/05/2017 06:30 EEST | Updated 12/05/2017 08:07 EEST

Σόιμπλε: Συζητήσαμε για την Ελλάδα στην συνεδρίαση του G7 στο Μπάρι. Αναμένω ότι θα υπάρξει λύση

TOBIAS SCHWARZ via Getty Images
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble holds a press conference on Germany's 2017 tax revenue forecast, in Berlin on May 11, 2017. / AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ (Photo credit should read TOBIAS SCHWARZ/AFP/Getty Images)

«Αναμένω ότι θα υπάρξει λύση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο ίδιος σημείωσε ότι υπήρξε συζήτηση για την Ελλάδα στο περιθώριο της συνεδρίασης του G7 στο Μπάρι.

«Είχα συζητήσεις για την Ελλάδα ήδη το βράδυ, οι οποίες όμως ήταν ανεπίσημες όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους συναντήσεις», δήλωσε.

«Εξακολουθώ να είμαι υπέρ της εξεύρεσης λύσης -τουλάχιστον πολιτικής- στις 22 Μαΐου», πρόσθεσε. «Βάση παραμένουν οι συμφωνίες του eurogroup του Μαΐου 2016».

Στο Μπάρι, η λεγόμενη ομάδα της Ουάσινγκτον, στην οποία ανήκουν οι μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης και οι θεσμοί των δανειστών, πρόκειται να συζητήσουν εμπιστευτικά για την πιθανότητα περαιτέρω ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

DW: Ο «σφιχτοχέρης» Σόιμπλε διχάζει το κόμμα του

Η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle, γράφει πως ο Σόιμπλε βάζει φραγμό στις προσδοκίες για μεγαλύτερη φορολογική ελάφρυνση πολιτών και επιχειρήσεων, παρά τα εκτιμώμενα 54,1 δις ευρώ πρόσθετων φορολογικών εσόδων στη Γερμανία έως το 2021.

Οι εκτιμήσεις του Μαΐου για τη διαμόρφωση των φορολογικών εσόδων στη Γερμανία παρουσιάστηκαν χθες επισήμως στο Βερολίνο παρουσία του γερμανού υπουργού Οικονομικών. Εξαιρετικά αυξημένα φορολογικά έσοδα -λόγω της ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας, του ρεκόρ απασχόλησης και της αύξησης εισοδημάτων και επιχειρησιακών κερδών- εκτιμάται ότι θα καταγράψουν κυρίως τα ομόσπονδα κρατίδια και οι δήμοι της Γερμανίας.

Τέσσερις μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου και ενώπιον του νέου ρεκόρ στα φορολογικά έσοδα δυναμώνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση φοροελαφρύνσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών, επιμένοντας ότι παρά το ρεκόρ στα φορολογικά έσοδα δεν διακρίνει αυξημένα περιθώρια για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων πέρα από το όριο των 15 δις ευρώ ετησίως, όπως είχε ανακοινώσει το προηγούμενο διάστημα. Αιτιολογώντας την άποψή του ο γερμανός υπουργός επισήμανε ότι στη νέα πρόβλεψη των φορολογικών εσόδων δεν περιλαμβάνονται πολυάριθμες επιβαρύνσεις που αναμένεται να επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία τα επόμενα χρόνια. Ο Β. Σόιμπλε αρκέστηκε να δηλώσει ότι «εφικτή» είναι μια «μείωση των βαρών με μέτρο για τα κατώτερα και μεσαία εισοδήματα».

Sponsoed Post