ΔΙΕΘΝΕΣ
13/05/2017 04:53 EEST | Updated 13/05/2017 04:53 EEST

Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξαν Μπαϊρού και Μακρόν για τους υποψήφιους στις βουλευτικές εκλογές

O Φρανσουά Μπαϊρού
Bernard Menigault via Getty Images
O Φρανσουά Μπαϊρού

Ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι κατέληξε σε μια «στέρεη και ισορροπημένη» καταρχήν συμφωνία με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τους καταλόγους των υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές της 11ης και της 18ης Ιουνίου, εξέλιξη η οποία μοιάζει να βάζει τέλος στη διένεξη μεταξύ των δύο συμμάχων.

Το κόμμα La République en Marche! του Μακρόν και το MoDem του Μπαϊρού διεξήγαγαν συνομιλίες όλη μέρα χθες για να ξεπεραστούν οι διμερείς διαφωνίες, αφού ο τελευταίος διαμαρτυρήθηκε έντονα καθώς το κόμμα του υποεκπροσωπήθηκε στην αρχική λίστα των 428 υποψηφίων που παρουσιάστηκε προχθές Πέμπτη.

Ο Μπαϊρού εγκατέλειψε την εκστρατεία του για να εκλεγεί στην προεδρία τασσόμενος υπέρ του Μακρόν.

«Νομίζω ότι κάναμε πρόοδο και καταλήξαμε σε μια στέρεη και ισορροπημένη συμφωνία», δήλωσε ο Μπαϊρού στους δημοσιογράφους διαβεβαιώνοντας πως διευθετήθηκαν «εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα για το μέλλον της (κοινοβουλευτικής) πλειοψηφίας».

Ομάδες του MoDem, σε συνεχή επαφή με στελέχη του En marche!, εργάστηκαν επί τέσσερις ώρες χθες πάνω σε μια λίστα υποψηφιοτήτων που αναμένεται να επικυρωθεί από τον Μακρόν σήμερα το πρωί. Ο Μπαϊρού εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Για τον Μπαϊρού το πρόβλημα δεν ήταν να δοθεί απάντηση «σε προβλήματα αριθμητικής» αλλά σε «ουσιώδη ζητήματα», όπως αν θα σχηματιστεί «ένα ενιαίο κόμμα ή μια πληθυντική πλειοψηφία».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post