ΔΙΕΘΝΕΣ
15/05/2017 09:08 EEST | Updated 15/05/2017 09:08 EEST

Κύπρος: Παύθηκε ο υπαρχηγός της Αστυνομίας για διαρροή απόρρητων εγγράφων

Yiannis Kourtoglou / Reuters
Police stand guard at Larnaca Airport near a hijacked Egyptair Airbus A320 , March 29, 2016. REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Νίκος Αναστασιάδης έπαυσε σήμερα Δευτέρα από τα καθήκοντα του τον υπαρχηγό της Αστυνομίας, Ανδρέα Κυριάκου, του οποίου την ποινική δίωξη είχε αποφασίσει προ ημερών ο γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης.

Η απόφαση στηρίχτηκε σε πόρισμα ποινικών ανακριτών, σύμφωνα με το οποίο ο παυθείς υπαρχηγός σε δύο περιπτώσεις είχε εμπλακεί σε υποθέσεις διαρροών απορρήτων ή υπηρεσιακών εγγράφων σχετικά με τον τετραπλό φόνο πέρσι στην Αγία Νάπα και την άφιξη των Σέρβων εκτελεστών στην Κύπρο, αλλά και για το πόρισμα περί διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα.

Σφοδρότατη ήταν η αντίδραση του ΑΚΕΛ για την παύση του κ. Κυριάκου, ο οποίος διετέλεσε υπασπιστής του τέως προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης, έκανε λόγο για «κομματικό κράτος, ώστε να μπορούν να ελέγξουν πράγματα και καταστάσεις».

Ο κ. Λουκαΐδης μιλώντας στη μεσημεριανή εκπομπή του «ΜΕΓΚΑ ΟΝΕ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Κυριάκου μάλλον «ήταν εμπόδιο και δεν τους έκανε», σημειώνοντας ότι δεν είναι διεφθαρμένος. Σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη, παύθηκε χωρίς κατηγορητήριο, αλλά μόνο με μία υποψία ότι ενδεχομένως αυτός έδωσε έγγραφα στη δημοσιότητα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)