ΔΙΕΘΝΕΣ
17/05/2017 08:04 EEST | Updated 17/05/2017 09:10 EEST

Αφγανιστάν: Σε εξέλιξη η επίθεση ενόπλων στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό στo Τζαλαλαμπάντ

Parwiz Parwiz / Reuters
Afghan security forces arrive at the site of an attack in Jalalabad city, eastern Afghanistan May 17, 2017. REUTERS/Parwiz

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση «που βρίσκεται σε εξέλιξη» στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Amaq.

Νωρίτερα σήμερα, ένοπλοι εισέβαλαν στο κτίριο όπου στεγάζεται ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός στην Τζαλαλαμπάντ του ανατολικού Αφγανιστάν και αντάλλαξαν πυροβολισμούς με τους φρουρούς ασφαλείας ενώ οι δημοσιογράφοι του σταθμού εγκλωβίστηκαν μέσα στις εγκαταστάσεις του, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες.

«Τρεις ένοπλοι εισέβαλαν σήμερα το πρωί στο κτίριο της RTA (Ραδιοτηλεόραση του Αφγανιστάν)», δήλωσε στο AFP ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αταουλάχ Κογκιάνι. «Δύο από αυτούς σκοτώθηκαν και ένας εξακουθεί να αντιστέκεται».

Φωτογράφος της RTA δήλωσε ότι μόλις ξεκίνησε η ανταλλαγή πυροβολισμών εγκατέλειψε το κτίριο, αλλά ορισμένοι από τους συναδέλφους του παραμένουν μέσα σε αυτό.

Σημειώνεται πως στην Τζαλαλαμπάντ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαρχάρ, δρουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Την περιοχή βομβάρδισε τον περασμένο μήνα ο αμερικανικός στρατός με «την μητέρα όλων των βομβών» --την μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα του αμερικανικού στρατού-- σκοτώνοντας δεκάδες τζιχαντιστές.

Η αναπάντεχη επίθεση του αμερικανικού στρατού προκάλεσε κύμα διεθνών αντιδράσεων με κάποιους να καταδικάζουν την επιλογή του αφγανικού εδάφους για την δοκιμή της βόμβας και μάλιστα εναντίον μιας ένοπλης οργάνωσης, η οποία δεν θεωρείται το ίδιο μεγάλη απειλή με τους Ταλιμπάν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, ΑFP, Reuters