ΔΙΕΘΝΕΣ
17/05/2017 08:57 EEST | Updated 17/05/2017 08:57 EEST

Αβραμόπουλος: Προθεσμία ενός μήνα για μετεγκατάσταση προσφύγων σε απρόθυμες χώρες-μέλη δίνει η Κομισιόν

ATTILA KISBENEDEK via Getty Images
European Commissioner for Migration, Home Affairs and Citizenship Greek Dimitris Avramopoulos and his host Hungarian Interior Minister (unseen) give a press statement after a meeting in Budapest on March 28, 2017. From today, asylum-seekers entering Hungary as well as those currently in the country will be confined in camps at the its southern borders while their applications are processed. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo credit should read ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)

Η Κομισιόν δίνει προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων στα «απρόθυμα» κράτη-μέλη να συνεργαστούν στο ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων και απειλεί μάλιστα με κυρώσεις.

Την ξεκάθαρη αυτή προειδοποίηση απηύθηνε την Τρίτη στα κράτη-μέλη ο Επίτροπος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατονόμασε την Ουγγαρία και την Πολωνία, ως τις χώρες που απορρίπτουν ακόμη και μία ελάχιστη συμμετοχή στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Η γενικότερη απροθυμία καταγράφεται σε εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τις οποίες ωστόσο δεν λείπουν ενθαρρυντικές διατυπώσεις για την πορεία του προγράμματος. Πάντως, ο Επίτροπος προειδοποιεί ότι εάν τα απρόθυμα κράτη-μέλη δεν αναλάβουν δράση μέχρι την επόμενη έκθεση, τον Ιούνιο, η Κομισιόν «δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται και να εκκινήσει διαδικασία για παράβαση της Συνθήκης».

Η μετεγκατάσταση από Ελλάδα και Ιταλία άρχισε το φθινόπωρο του 2015 με στόχο να μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες 60.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια. Μέχρι σήμερα έχουν αναχωρήσει μόνο 12.000. Άλλοι 12.400 θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν, αν όλοι τηρούσαν τη σχετική συμφωνία.

Για πρώτη φορά ο Επίτροπος για τη μετανάστευση δίνει αυστηρή διορία τεσσάρων εβδομάδων στις απρόθυμες χώρες. Πρόκειται για τελεσίγραφο; Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle, o κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για τελεσίγραφα, μιλάμε όμως για προθεσμίες. Γνωρίζετε ποια είναι η διαφορά. Είμαστε στον τελευταίο μήνα, δεν υπάρχουν πλέον χρονικά περιθώρια. Και να σας πω: δεν είναι και σωστό απέναντι στα κράτη-μέλη που από την πρώτη κιόλας στιγμή ανταποκρίθηκαν με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους».

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Άγνωστο παραμένει βέβαια τι θα συμβεί αν η Αυστρία αλλάξει ρότα για μία ακόμη φορά ενόψει εκλογών- και με τον νέο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος και επίδοξο πρωθυπουργό Σεμπάστιαν Κουρτς να μην αποκλείει σύμπλευση με το ακροδεξιό «Κόμμα των Ελευθέρων»

Πηγή: Deutsche Welle