ΔΙΕΘΝΕΣ
17/05/2017 06:08 EEST | Updated 17/05/2017 06:32 EEST

Οι τελευταίες Κινέζες με τα «πόδια του λωτού»: Το απάνθρωπο κινέζικο έθιμο μια άλλης εποχής

China Photos via Getty Images
TONGHAI COUNTY, CHINA - APRIL 2: (CHINA OUT) A member of the Bound Feet Women Dancing Team, puts on her 'Three Cuns Golden Lotus' shoe as she prepares for dancing practice at Liuyi Village on April 2, 2007 in Tonghai County of Yunnan Province, China. 'Three Cuns Golden Lotus' is a term used to describe ancient Chinese women's bound feet, in which three 'cuns' are about 3.39 inches. Liuyi Village is known as the 'Bound Feet Women Village,' where over 100 female senior citizens with bound feet and over the age of 70 live. The Chinese custom of foot binding under the feudalization, which started during the Tang Dynasty (AD 618-907) , was discontinued in the early 20th century. (Photo by China Photos/Getty Images)

Αυτές οι συγκλονιστικές εικόνες δείχνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις οδυνηρές συνέπειες που έχει για τις συνταξιούχους στην Κίνα, η αρχαία πρακτική των «δεμένων ποδιών».

Περισσότερες από 100 γυναίκες, ηλικίας 70 ετών και άνω, συμμετέχουν στο έθιμο που λαμβάνει χώρα στο χωριό Liuyi στην επαρχία Yunnan, σε μία τοποθεσία γνωστή ως «Το γυναικείο χωρίο των δεμένων ποδιών», αναφέρει η Daily Mail.

Βάσει το εθίμου τα νεαρά κορίτσια τυλίγουν τα πόδια τους για να αλλάξουν το σχήμα τους και η συγκεκριμένη πρακτική ήταν δημοφιλής ανάμεσα στις πλούσιες γυναίκες που δεν έπρεπε να δουλεύουν και επομένως «δεν χρειαζόταν να χρησιμοποιούν τα πόδια τους».

Το εν λόγω έθιμο έγινε επίσης δημοφιλές ως χαρακτηριστικό σημάδι ομορφιάς και τα παραμορφωμένα άκρα άρχισαν να γίνονται γνωστά ως «πόδια του λωτού» στη χώρα.

Αλλά οι εικόνες υποδηλώνουν ότι αυτά τα πόδια δεν κρύβουν τίποτα άλλο, εκτός από παραμορφωμένα δάχτυλα που έχουν αναδιπλωθεί το ένα γύρω από το άλλο, ενώ η επιδερμίδα τους φαίνεται ξηρή και είναι γεμάτη σχισμές.

Η πρακτική των «δεμένων ποδιών» εφαρμόζεται συχνά σε κορίτσια ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και εννέα ετών κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, όταν οι ψυχρές θερμοκρασίες ευνοούν στο μούδιασμα των ποδιών και ο πόνος γίνεται περισσότερο υποφερτός.

Η πρακτική περιλαμβάνει το σπάσιμο και τον ακρωτηριασμό των ποδιών και των οστών, καθώς και το κόψιμο των νυχιών προτού μπουν οι επίδεσμοι.

Το έθιμο πιστεύεται ότι ξεκίνησε τον 5ο αιώνα.

Μια πιθανή εξήγηση για την ιστορία πίσω από τη συγκεκριμένη πρακτική αναφέρει ότι ένας Κινέζος αυτοκράτορας ερωτεύτηκε έναν χορευτή του οποίου τα πόδια ήταν δεμένα με μετάξι, ενώ μία άλλη ότι η αγαπημένη παλλακίδα του αυτοκράτορα είχε στρεβλοποδία και έτσι του ζήτησε να παραμορφώσει καταναγκαστικά τα πόδια όλων των κοριτσιών για να δείχνουν άσχημα.

Ο χορός φαίνεται να αποτελεί μέρος της αρχαίας πρακτικής, καθώς οι γυναίκες στο Liuyi που έχουν υποβληθεί στο δέσιμο των ποδιών τους έχουν διαμορφώσει τις δικές τους χορευτικές ομάδες.

Αλλά η πρακτική απαγορεύτηκε στην Κίνα το 1912, αφού θεωρήθηκε οπισθοδρομική. Η τελευταία αναφερθείσα περίπτωση παιδιού που δέχτηκε το δέσιμο των ποδιών ήταν το 1957.

Photo gallery Bound Feet Women Village See Gallery