Τσακαλώτος: Άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στη ρύθμιση του χρέους δεν υπάρχει

Τσακαλώτος: Άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στη ρύθμιση του χρέους δεν υπάρχει
German Finance Minister Wolfgang Schauble (L seated) and Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) arrive to attend an extraordinary Eurogroup meeting on Greece at the European Council in Brussels, on August 14, 2015.Eurozone finance ministers are scheduled to meet to go over a new bailout programme in return for reforms by Greece, but some of the creditors feel Athens' pledges are not precise enough. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
German Finance Minister Wolfgang Schauble (L seated) and Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) arrive to attend an extraordinary Eurogroup meeting on Greece at the European Council in Brussels, on August 14, 2015.Eurozone finance ministers are scheduled to meet to go over a new bailout programme in return for reforms by Greece, but some of the creditors feel Athens' pledges are not precise enough. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

«Άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους δεν υπάρχει. Οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών για μία καλή και οριστική λύση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη μας στο QE και να επιχειρήσουμε την έξοδο στις αγορές» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζοντας παράλληλα αισιοδοξία ότι «αυτό μπορεί να γίνει και ο δρόμος να ανοίξει από αύριο κιόλας στη σύνοδο του Eurogroup».

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι Ευρωπαίοι καλούνται να αναλάβουν δέσμευση έναντι του ΔΝΤ σε σχέση με το περιεχόμενο των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα εφαρμόσουν με τη λήξη του μνημονίου το καλοκαίρι του 2018 με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Συνολική απόφαση τη Δευτέρα θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), ώστε να μπορεί να αγοράζει ομόλογα του κράτους και επιχειρήσεων, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Δύο 24ωρα μετά από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο κ.Τσακαλώτος επισημαίνει πως η χώρα ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της. Αναφερόμενος, δε, στο σκεπτικό με το οποίο πραγματοποιήθηκαν τόσο οι έως τώρα διαπραγματεύσεις, όσο και η διεκδίκηση για τη συνολική συμφωνία για το χρέος, ο υπουργός τονίζει πως αυτό εστιάζεται στην έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, στη δημιουργία ισχυρού κοινωνικού κράτους και στην ένταξη της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, στην οποία, όμως, αυτήν τη φορά ο κόσμος της εργασίας θα είναι συμμέτοχος.

«Η Ελλάδα με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλάζει σελίδα. Το αναγνωρίζουν για πρώτη φορά τόσο καθαρά και οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων της Ευρωβουλής στην Έκθεσή τους, που μεταξύ άλλων αναφέρουν: "Η Ελλάδα για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης έχει βάσιμες προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να επικεντρωθεί σε πολιτικές που οδηγούν στην έξοδο από το μνημόνιο και προωθούν τη δίκαιη και συμμετοχική ανάπτυξη. Το Eurogroup φέρει την ευθύνη να στηρίξει την πορεία της Ελλάδας προς μια βιώσιμη ανάκαμψη"» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Από πλευράς του, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τόνισε σε συνέντευξή του στη Real News πως «η αίσθηση του επείγοντος δεν μπορεί να υπάρχει μόνο για την ελληνική κυβέρνηση».

«Η κυβέρνηση δεν κωλυσιεργεί. Άλλος κωλυσιεργούσε όλο τον προηγούμενο καιρό και πιθανότατα σκοπίμως. Εμείς έχουμε πλήρη συνείδηση ότι αυτή τη στιγμή είναι απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί πλήρως και ολιστικά. Και κάναμε όσα οφείλαμε, τηρώντας κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα. Ελπίζουμε και δικαιούμαστε να γίνει το ίδιο και από την πλευρά των δανειστών μας τώρα. Να γραφτεί εγκαίρως το compliance report των θεσμών που πρέπει να κατατεθεί στο Eurogroup και φυσικά να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το χρέος» πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι «είναι απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί πλήρως και οριστικά», και προσθέτει πως «υπάρχουν ακόμη διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου και κανείς δε μπορεί να προεξοφλήσει εάν η συνολική συμφωνία θα επιτευχθεί στις 22 Μαΐου ή εάν θα χρειασθούν κάποιες ημέρες για να έχουμε λευκό καπνό».

Σημειώνεται πως το Σάββατο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκφράστηκε κατά των ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους: Σε ερώτηση της εφημερίδας Bild σχετικά με περαιτέρω ελαφρύνσεις ή επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, εκπρόσωπος του υπουργείου απάντησε: «Δεν επίκεινται τέτοια μέτρα για το χρέος». Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η Deutschhe Welle, στις Βρυξέλλες, συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τεχνοκρατών των θεσμών, με στόχο να καταλήξουν μέχρι το Δευτέρα το μεσημέρι σε ένα σχέδιο συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα, το οποίο θα υποβάλουν για εξέταση στο Eurogroup.

«Είμαστε σε συνεχείς επαφές τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών όσο και με το ΔΝΤ για την καλύτερη δυνατή προετοιμασίας της συζήτησης στο Εurogroup της Δευτέρας», ανέφερε κοινοτική πηγή με πρόσβαση στη διαπραγμάτευση, διευκρινίζοντας ωστόσο πως όλα τα ενδεχόμενα για την συνεδρίαση της Δευτέρας είναι ανοικτά.

Τα θέματα που θα εξετάσουν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης είναι ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους. Σε σχέση με το χρέος, το σχέδιο της συμφωνίας θα βασίζεται στον οδικό χάρτη που υιοθετήθηκε το Μάιο του 2016 από το Εurogroup, ο οποίος προβλέπει βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τη DW, στις Βρυξέλλες θεωρούν πολύ πιθανό εάν δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία τη Δευτέρα, να συγκληθεί έκτακτο Εurogroup νωρίτερα από τη μεθεπόμενη τακτική συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Ιουνίου.

Δημοφιλή