ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/05/2017 13:09 EEST | Updated 22/05/2017 15:03 EEST

Σόιμπλε: Παραμένουν οι διαφορές με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. Η ελληνική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική

TOBIAS SCHWARZ via Getty Images
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (L) and the new French Economy minister Bruno le Maire give a press conference on May 22, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ (Photo credit should read TOBIAS SCHWARZ/AFP/Getty Images)

Εξακολουθούν να υφίστανται διαφορές μεταξύ της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρούνο Λεμέρ. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, θα καταβληθούν προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση, ενώ σημείωσε ότι οι διαφορές αυτές οφείλονται στις συντηρητικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πως σκοπός είναι η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν είναι, ενώ είπε πως είναι πολύ νωρίς για να γίνονται συζητήσεις για το ενδεχόμενο κατάρτισης τέταρτου προγράμματος βοήθειας. «Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε νέα μέτρα για την Ελλάδα, που θα απαιτούσαν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας» τόνισε- ενώ χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί αξιοσημείωτες. Τα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν από την Αθήνα πηγαίνουν «προς τη σωστή κατεύθυνση», εκτίμησε.

«Αυτό που η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισαν είναι σημαντικό, πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το Eurogroup θα συζητήσει τεχνικές λύσεις για το ελληνικό χρέος και τόνισε ότι ο στόχος του προέδρου Μακρόν είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη». Επίσης, υπογράμμισε πως «όλα τα μέλη της ευρωζώνης οφείλουν να είναι ανταγωνιστικά», προσθέτοντας πως το θέμα «δεν είναι να κρατάς μια χώρα στην ευρωζώνη μόνο και μόνο για τη χαρά του να κρατάς μια χώρα στην ευρωζώνη».

Σημειώνεται πως, όπως ανακοινώθηκε, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ότι θέλει μια συνολική λύση, που θα περιλαμβάνει το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απαίτησε συγκεκριμένη δέσμευση της Eυρωζώνης ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, ασκώντας έμμεση κριτική στην σκληρή θέση Σόιμπλε. Επίσης, αργότερα, μιλώντας σε τακτική συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου , Μάρτιν Σέφερ δήλωσε ότι οι θεσμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απέχουν ιδιαίτερα στην εκτίμησή τους για την Ελλάδα. «Είναι συμφέρον της Γερμανίας να μην απομονωθεί πάρα πολύ…», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Sponsored Post