ΔΙΕΘΝΕΣ
22/05/2017 08:06 EEST

Διέρρευσαν οι κανονισμοί του Facebook σχετικά με τις αναρτήσεις που περιέχουν βία, κακοποίηση και σεξ

Bloomberg via Getty Images
Social media apps including WhattsApp, LinkedIn, Twitter, FaceBook, Instagram, SnapChat and Periscope are displayed in a social media folder on the screen of an Apple Inc. iPhone 6 in this arranged photograph taken in London, U.K., on Friday, May, 15, 2015. Facebook Inc. reached a deal with New York Times Co. and eight other media outlets to post stories directly to the social network's mobile news feeds, as publishers strive for new ways to expand their reach. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloo

Χτες, Κυριακή, ο Guardian αποκάλυψε ορισμένα έγγραφα που διέρρευσαν και αποκαλύπτουν τις οδηγίες με τις οποίες λειτουργεί το Facebook, το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που υπάρχει αυτή την στιγμή. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για το τι πρέπει να εμφανίζεται σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν στις επιφάνεια τέτοιου είδους έγγραφα που δείχνουν τις επίσημες οδηγίες που ακολουθεί η εταιρεία.

Ο οδηγός περιέχει παραδείγματα από τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζεται περιεχόμενο που περιέχει βία ή σεξ. Μέχρι εδώ ακούγονται όλα πολύ λογικά, μόνο που οι οδηγίες με τις οποίες λειτουργεί το Facebook μοιάζουν αμφιλεγόμενα. Τι εννοούμε με αυτό; Σύμφωνα με τα έγγραφα που πήρε στα χέρια του ο Guardian το Facebook δεν έχει κανένα πρόβλημα να δείχνει εικόνες ή βίντεο από ένα παχουλό παιδί να τρώει ξύλο ή με βίντεο από ανθρώπους που κάνουν κακό στον εαυτό τους, επειδή το κοινωνικό δίκτυο δεν θέλει να «λογοκρίνει ή να τιμωρεί ανθρώπους σε σύγχυση».

Μπορεί οδηγίες για το πως να σπάσεις το λαιμό κάποιου να θεωρούνται αποδεκτές, αλλά οποιαδήποτε απειλή απέναντι στον Τραμπ απαγορεύεται. Όπως αναφέρουν τα έγγραφα, βίντεο από εκτρώσεις επιτρέπονται (όσο δεν δείχνουν γυμνό), ενώ γενικά το γυμνό επιτρέπεται στα πλαίσια της τέχνης, εκτός αν είναι digital εικόνα.

Άλλα πράγματα που επιτρέπονται σύμφωνα με το Facebook είναι εικόνες κακοποίησης ζώων, αλλά και οι βρισιές, αφού όπως αναφέρει ένα από τα έγγραφα που διέρρευσε «οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εχθρική γλώσσα για να εκφράσουν την αγανάκτησή του διαδικτυακά».

«Οι άνθρωποι συχνά εκφράζουν την περιφρόνησή τους ή την διαφωνία τους απειλώντας ή ζητώντας βία με γενικά επιπόλαιους και όχι σοβαρούς τρόπους», αναφέρουν τα έγγραφα.

Φυσικά, δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε απορήσει από τις συγκεκριμένες οδηγίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Facebook δεν έχει πάρει ακόμα θέση στο δημοσίευμα της Guardian.