ΔΙΕΘΝΕΣ

Το «Υγρό Ιμαλάια» στις ιστορίες των ναυτικών επαληθεύτηκε. Κύμα γιγαντιαίων διαστάσεων στον Νότιο Ωκεανό

Big-wave surfer Trevor Carlson of Hawaii drops in on a large wave during the Nazare Challenge championship at Praia do Norte in Nazare, Portugal December 20, 2016. REUTERS/Rafael Marchante
Big-wave surfer Trevor Carlson of Hawaii drops in on a large wave during the Nazare Challenge championship at Praia do Norte in Nazare, Portugal December 20, 2016. REUTERS/Rafael Marchante
Rafael Marchante / Reuters

Το κύμα, βγαλμένο από την μυθολογία, απείχε 400 μίλια από την Νέα Ζηλανδία και δεν «χτύπησε» κάποια ακτή ή πλοίο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κύματα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία και τα οποία δεν αποτελούν τσουνάμι.

Μέχρι προσφάτως, οι ωκεανολόγοι, φυσικοί και μετεωρολόγοι στέκονταν σκεπτικοί απέναντι στις αναφορές για γιγαντιαία κύματα που εμφανίζονταν αιφνιδίως στην μέση του ωκεανού. Οι «γραφικές» όμως ιστορίες των ναυτικών άρχισαν να επαληθεύονται μετά την τοποθέτηση σημαδούρων παρατήρησης καιρικών φαινομένων στις θάλασσες. Διαβάστε περισσότερα για το πώς επαληθεύτηκε η ύπαρξή τους και για τον ρόλο ενός Έλληνα στον υπολογισμό τους.

Ο Νότιος Ωκεανός διαβρέχει την Ανταρκτική ήπειρο και θεωρείται από τους ναυτικούς ιδιαίτερα επικίνδυνος, λόγω των γιγαντιαίων κυμάτων που εμφανίζονται αιφνιδίως και προκαλούν ζημιές στα πλοία. Oι θαλασσόλυκοι τα αποκαλούν μάλιστα «υγρά Ιμαλάια». Την ίδια στιγμή, ελάχιστες ήταν οι έρευνες που προσπάθησαν να καταγράψουν τα μετεωρολογικά φαινόμενα σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή του πλανήτη, με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε ελάχιστα γι' αυτόν. Πρόκειται ίσως για μια από τις πιο ανεξερεύνητες θάλασσες του πλανήτη.

Η σημαδούρα τοποθετήθηκε στον Νότια Ωκεανό πριν από περίπου τρεις μήνες και ήδη κατέγραψε το πρώτο γιγαντιαίο κύμα της περιοχής, με ύψος-ρεκόρ για το Νότιο Ημισφαίριο. Παλιότερα, η εμφάνιση τέτοιων φαινομένων θεωρούταν πως γινόταν μια φορά στα «χίλια χρόνια», όμως νέα στοιχεία δείχνουν πως είναι πιο συνηθισμένα από ότι πιστεύαμε.