ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/05/2017 18:13 EEST | Updated 22/05/2017 20:01 EEST

Eurogroup: Πληροφορίες για συμβιβαστικό κείμενο έπειτα από πολύωρες διμερείς και πολυμερείς διαπραγματεύσεις

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos looks on during a Eurogroup finance ministers meeting on May 22, 2017 at the European Council in Brussels. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Έπειτα από διακοπή που ξεπέρασε τις τρεις ώρες και κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν διμερείς και πολυμερείς επαφές, ξεκίνησε και πάλι λίγο πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) η συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει ένα συμβιβαστικό κείμενο το οποίο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή από τις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Eurogroup διακόπηκε για πολυμερείς διαβουλεύσεις, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Οι επαφές ξεκίνησαν με τετραμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Γερμανού και του Γάλλου υπουργού οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε και Μπρούνο Λεμέρ και του Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ.

Οι επαφές συνεχίστηκαν σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις, ανέφερε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νωρίτερα ο κ. Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την ψήφιση των μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο λέγοντας μεταξύ άλλων, πως «σήμερα θα λάβουμε την έκθεση των θεσμών και θα δούμε πώς αξιολογούν την κατάσταση», προσέθεσε: «ελπίζω ότι θα έχουμε σήμερα συμφωνία η οποία θα κλείσει πολιτικά το θέμα. Δεν μπορούμε βέβαια να κλείσουμε το θέμα της επόμενης καταβολής. Χρειαζόμαστε ένα "complience report" και μια σειρά από άλλα πράγματα, αλλά σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε στη γραμμή που είχαμε αποφασίσει τον περασμένο Μάιο ούτως ώστε να καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να καταβληθεί εγκαίρως η δεύτερη δόση».

Σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είπε πως «τα βραχυπρόσθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση τους χρέους είναι ήδη εν ισχύ, τα μεσοπρόθεσμα και εφόσον είναι αναγκαία θα αποφασιστούν μετά το τέλος του προγράμματος».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε προσερχόμενος ότι δεν θα υπάρξει σήμερα μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα.

«Η επίσημη απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν χρειαστεί, θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος» τόνισε εξηγώντας ότι το ΔΝΤ αναζητά περισσότερη σαφήνεια για το που μπορούμε να φτάσουμε. «Αυτό είναι το θέμα σήμερα, αν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Προσπαθώ και δουλεύω για "μια συμφωνία" σήμερα που όμως δεν θα είναι "η συμφωνία"», είπε.

«Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, θα μπορούσε να αποφασιστεί σήμερα» διευκρίνισε και πρόσθεσε, όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, είπε ότι «είναι ώρα το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα». «Αυτός είναι ο σημερινός στόχος».