ΔΙΕΘΝΕΣ

«Ο γιος μου είναι αθώος» υποστηρίζει ο πατέρας του βομβιστή που αιματοκύλισε τη συναυλία στο Μάντσεστερ. Συνελήφθη και ο αδελφός του

ANSA

Την αθωότητα του γιου του, του 22χρονου Σαλμάν Αμπέντι, του βομβιστή αυτοκτονίας που αιματοκύλισε συναυλία στο Μάντσεστερ Αρένα, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 59, υπερασπίστηκε ο πατέρας του.

Ο Ραμαντάν, ο πατέρας του 22χρονου, επιβεβαίωσε στο Associated Press από την Τρίπολη της Λιβύης απ΄όπου κατάγεται και ζει, ότι ο δεύτερος γιος του, ο 23χρονος Ισμαήλ, έχει συλληφθεί από τις αρχές της Λιβύης, οι οποίες αναφέρουν ότι ετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση στη Λιβύη.

«Δεν πιστεύουμε στις δολοφονίες αθώων. Δεν είμαστε τέτοιου είδους άνθρωποι» δήλωσε ο Ραμαντάν.

Οι αρχές της Βρετανίας έχουν αναφέρει ότι ο δράστης, ο οποίος γεννήθηκε στο Μάντσεστερ και πρόσφατα επέστρεψε από τη Λιβύη στη Βρετανία, ήταν «μέχρις ενός σημείου γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών».

Ως την προσωποποίηση του μίσους τον χαρακτήρισε ένας ιμάμης στο τοπικό τζαμί όπου ζούσε και διέμενε ο 22χρονος. Ο μετριοπαθής ιμάμης ανέφερε ότι έπειτα από μια ομιλία του κατά του Ισλαμικού Κράτους ο Αμπέντι του έδειξε εχθρότητα.

Σε ένα δίκτυο προσώπων επικεντρώνει τις έρευνές της η βρετανική αστυνομία σε σχέση με την επίθεση στο Μάντσεστερ όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι τη Δευτέρα, γνωστοποίησε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μάντσεστερ, επιβεβαιώνοντας ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας προφανώς δεν έδρασε μόνος του.

Οι γονείς του νεαρού βομβιστή αυτοκτονία είχαν φύγει από τη Λιβύη καθώς αντετίθεντο στο καθεστώς του Καντάφι και επέστρεψαν με την ανατροπή του.

Ο Αμπέντι πρόσφατα είχε ταξιδέψει στη χώρα καταγωγής του και επέστρεψε στη Βρετανία πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. Εκεί φαίνεται πως ριζοσπαστικοποιήθηκε. Ο 22 χρονος έχει δύο αδέλφια και μια αδελφή.

Ο 22χρονος φοίτησε σε βρετανικό σχολείο και ξεκίνησε σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, τις οποίες δεν ολοκλήρωσε στο Salford University. Στη συνέχεια εργάστηκε σε φούρνο και όπως θυμούνται κάποιοι φίλοι του ήταν οπαδός της Manchester United και τακτικός χρήστης κάνναβης.

Ωστόσο ένας οικογενειακός φίλος που δεν κατανομάζεται χαρακτήρισε τον Αμπέντι ως έναν φυσιολογικό νεαρό γνωστό στην κοινότητα των Λίβυων. «Ήταν πάντα ευγενικός, τίποτα δεν υποδείκνυε πως είχε βίαιο χαρακτήρα» δήλωσε το άτομο αυτό στο Associated Press.

Εν τω μεταξύ οι έρευνες για την επίθεση συνεχίζονται. «Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι ερευνάμε ένα δίκτυο» δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Ίαν Χόπκινς σε δημοσιογράφους.

«Όπως έχω πει, (οι έρευνες) συνεχίζονται με συγκεκριμένο ρυθμό. Διεξάγουμε εκτενείς έρευνες και επιχειρήσεις πραγματοποιούνται στην περιοχή του Μάντσεστερ καθώς μιλάμε» επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «τέσσερις άνθρωποι» έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών.

Popular in the Community