ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/05/2017 07:28 EEST | Updated 26/05/2017 07:31 EEST

Ντομπρόβσκις: Καίριο να συμφωνήσουμε για τη βιωσιμότητα του χρέους

Anadolu Agency via Getty Images
BRUSSELS, BELGIUM - MAY 22: Vice-President of the European Commission, Valdis Dombrovskis speaks during a joint press conference with Marianne Thyssen (not seen), Member of the European Commission in charge of Employment, Social Affairs, Skills and Labour Mobility, an Pierre Moscovici (not seen), Member of the European Commission in charge of Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs, in Brussels, Belgium on May 22, 2017. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)

«Όταν θέτουμε τις προσδοκίες πολύ ψηλά, είναι λογικό ότι χρειάζεται να τις ευθυγραμμίζουμε σε αυτό που πολιτικά και τεχνικά είναι εφικτό» τονίζει σε συνέντευξη στη «Ναυτεμπορική» ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπογραμμίζοντας ότι το πλαίσιο της συζήτησης για το ελληνικό χρέος δεν είναι άλλο από τη δήλωση του Eurogroup τον Μάιο το 2016.

«Υπάρχει ευρεία συνειδητοποίηση ότι χρειαζόμαστε μια γρήγορη κατάληξη, καθώς η καθυστέρηση της αξιολόγησης έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά την ελληνική οικονομία. Είναι καίριο να συμφωνήσουμε σε ένα αξιόπιστο πακέτο για τη βιωσιμότητα του χρέους και στη διαδρομή για τα πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να καταστήσουμε ικανή την Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές και να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα το 2018» υπογραμμίζει και προσθέτει: «όσον αφορά τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σημειώνεται πρόοδος.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup μετά την τελευταία συνεδρίαση, η απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να παραμείνει για 5 χρόνια, έως το 2022, αντί για 10 χρόνια που προβλέπονταν αρχικά».

Στην ερώτηση εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πλέον από την πλευρά της ό,τι χρειάζεται για την επίτευξη συμφωνίας ο κ. Ντομπρόβσκις απαντά: «Nαι, υπάρχει σαφής δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση να επιτύχει στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και να κάνει τη χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Στο δημοσιονομικό σκέλος, η Ελλάδα υπεραπέδωσε το προηγούμενο έτος και είναι καλά τοποθετημένη για να επιτύχει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αυτό και το επόμενο έτος. Μεσολάβησε παράλληλα ένα πολύ περιεκτικό, βαθύ και συχνά δύσκολο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Δεν υποτιμούμε το πολιτικό κεφάλαιο που επενδύεται σε αυτό και το κουράγιο που απαιτείται.

Τώρα, πράγματι, με την Ελλάδα να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, είναι σημαντικό να φτάσουμε σε μια συμφωνία γρήγορα και να κινηθούμε μπροστά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)